Två brutala avrättningsmord på samma natt – den mordmisstänkte är släppt av tingsrätten. Foto: Collage

Misstänkt för två mord i Väsby frisläppt

Det uppmärksammade fallet, där två män mördades – med bara timmars mellanrum – med skott i huvudet, har tagit en ny vändning. Den mordmisstänkte har nu släppts av rätten.

  • Publicerad 11:50, 4 jul 2018

Det var i november förra året som två män under samma natt sköts till döds under avrättningsliknande former i Upplands Väsby. Tre dagar senare anhölls en 40-årig man för det första mordet på en vän till honom. Han häktades senare även för det andra mordet.

Misstänkt släpptes fri

När huvudförhandlingen avslutades i förra veckan släpptes den mordmisstänkte 40-åringen dock på fri fot av rätten.

– Jag tolkar det som att man kommer att meddela en frikännande dom. Domen kommer först om två veckor, konstaterar åklagare Jenny Karlsson.

Sköt i huvudet

Enligt åtalet ska den misstänkte mannen först ha skjutit sin bästa vän i huvudet och bröstet i samband med att de mötte upp några andra män som festade i ett möblerat förråd på Hasselgatan i Upplands Väsby. Förrådet användes som en ”man cave” där männen drack öl och whisky, enligt vad innehavaren till förrådet sagt i förhör enligt Dagens Nyheter.

Offret ska ha förblött innan vittnen larmade ambulans till platsen.

Därpå ska 40-åringen, enligt stämningsansökan, ha åkt till en annan vän, som morgonen efter hittades brutalt skjuten i huvudet med flera skott.

Den misstänkta 40-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna.

I polisutredningen förekommer både tidigare kriminella och kopplingar till en strippklubb, enligt vad Mitt i tidigare har skrivit om morden. Källor till Dagens Nyheter har uppgett att den åtalade 40-åringen ska ha fått i uppdrag av andra personer att döda de bägge offren.

– Båda offren är skjutna med samma vapen, på nära håll i tid och på ett snarlikt sätt och den åtalade är utpekad i ett av fallen. Nu lämnar vi åt domstolen att avgöra om bevisningen håller, ska en av utredarna sagt till Dagens Nyheter.

Åklagaren: ”Avrättade”

Åklagare Jenny Karlsson anser att mordoffren i princip blev ”avrättade”. Men utifrån att mannen släppts i väntan på dom anser rätten sannolikt inte att det finns bevis nog att fälla den misstänkte 40-åringen för morden på de båda männen.

– Att de har blivit mördade är solklart, men sedan har ju frågan under utredningen varit vem som är gärningsmannen. Både jag och polisen ansåg att vi hade tillräckligt för att gå till åtal, kommenterar Jenny Karlsson.

Dom i fallet ska meddelas den 17 juni.