Det har brunnit på samma sida av Tyresö skola som förra gången. Foto: Sandra Samppala

Misstänkt anlagda skolbränder i Tyresö – lika tidigare dåd

Det har under natten till onsdag brunnit i Tyresö skola och Nyboda skola. Båda bränderna är släckta men högstadieeleverna på Tyresö skola får vara hemma när skolan är stängd under onsdagen. Polisen undersöker om det finns samband mellan bränderna.

  • Publicerad 07:16, 12 feb 2020

Först brann fritidsgården vid Nyboda skola, strax före 04-tiden på onsdagsmorgonen. En halvtimme senare brann det på Tyresö skola.

Bränderna var släckta efter en timme på varje plats, berättar brandkåren.

– Vi lyckades få grepp om bägge bränderna i ganska bra tid, säger Magnus Gärtner på Södertörns brandförsvar.

Förälder om bränderna på skola i Tyresö: ”Finns inga ord”

I oktober hände två liknande händelser.

Senast i oktober brann det på Tyresö skola. Då försökte någon tända eld även på Nyboda fritidsgård, något som de nu alltså lyckats med.

Elever får vara hemma

Tyresö kommun skriver på sin hemsida att högstadiet på Tyresö skola kommer att hålla stängt under onsdagen.

– Ett klassrum på Tyresö skola har brand– och rökskador. Det är viss rökspridning, säger Magnus Gärtner.

Det har brunnit på baksidan av skolan, mot ett litet skogsparti, liksom förra gången i oktober. Det luktar fränt av rök när Mitt i Tyresö besöker platsen på onsdagsförmiddagen. Träskivor täcker det som på tisdagen var två fönster. På marken ligger svart brandbråte och tre brandsläckare.

På onsdagsförmiddagen satt skivor för två fönster på Tyresö skola. Foto: Sandra Samppala

På framsidan av skolan leker några barn. Verksamheten för F-6 på Tyresö skola är öppen.

Vid Nyboda skola har det brunnit i fritidsgården. Hela fritidsgården var på onsdagsförmiddagen avspärrad av polisen som också vaktade avspärrningarna.

Fritidsgården är brand– och rökskadad, men eftersom fritidsgården inte sitter ihop med huvudbyggnaden påverkar det inte skolan under dagen.

Uppdateringar till föräldrar kommer i Vklass under dagen, skriver kommunen.

Krossade rutor

Polisen har inlett förundersökningar gällande mordbränder. Bränderna tros ha uppstått genom skadegörelse, inte genom ett tekniskt fel.

– Det fanns krossade rutor på Tyresö skola. Naturligtvis utreder vi om det finns ett samband mellan bränderna. Vi jobbar under dagen med att göra tekniska undersökningar och vi finns på plats nu vid ena skolan, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till Mitt i vid 10-tiden på förmiddagen.

Ingen person är gripen.

Fönstersplitter ligger på baksidan av Nyboda fritidsgård. Foto: Sandra Samppala

Många bilbränder i höstas

I höstas brann ovanligt många bilar i Tyresö, förutom den brand och det brandförsök som inträffade då på Tyresö skola och Nyboda fritidsgård.

Polischefen Carolina Björnsdotter Paasikivi sa då att bränderna kunde vara en reaktion på polisens narkotikainsatser. Då var det inte aktuellt med en polisstation i Tyresö.

En del av Tyresö skola var avspärrad på onsdagsförmiddagen. Foto: Sandra Samppala