Misstänks ha tagit bild på militärt skyddsobjekt

Förra veckan greps en polsk man vid ett militärt skyddsobjekt i Bro. – Han misstänks ha fotograferat skyddsobjektet, säger kammaråklagare Martin Westling.

  • Publicerad 10:24, 24 okt 2018

Den 15 oktober greps en polsk medborgare i Sättervikshage i nordvästra Bro. Han misstänks ha fotograferat ett militärt skyddsobjekt och brottet rubriceras som olovlig avbildning.

I militärområdet ligger en av landets två stridslednings- och luftbevakningscentraler. Centralen kallas för ”Grizzly”, enligt Svenska Dagbladet.

Mannen som är i 50-årsåldern begärdes häktad, men tingsrätten ansåg att häktningsskälet inte var tillräckligt starkt. Han släpptes därför på fri fot den 18 oktober.

– Tingsrätten ansåg att vi borde kunna nå den här personen i hans ursprungsland Polen. Han är fortfarande misstänkt, säger kammaråklagare Martin Westling.

Vad var hans förklaring till att han befann sig vid skyddsobjektet?

– Han säger att han var där för att fiska.

Hur ser du på den förklaringen?

– Allt jag kan säga är att det finns vatten i närheten. Hur pass trovärdig den förklaringen är får var och en ta ställning till.

Finns det risk för att han lämnar landet?

– Han har sagt att han har för avsikt att lämna landet.

Liknande fall

I december 2016 dömdes en litauisk man till dagsböter för att ha gjort intrång vid samma skyddsobjekt i Bro. Ett par veckor tidigare samma år greps en polsk man för att ha fotograferat och filmat i området, enligt Svenska Dagbladet.