Misstänks ha lurat till sig 400 000 kronor

Den 30-åriga pappan i Haninge påstod sig ha varit hemma med sjukt barn 100 gånger – därför betalade försäkringskassan ut närmare en halv miljon kronor. Men enligt åklagaren var allt påhittat.

  • Publicerad 19:02, 23 mar 2014

– Ovanligt att det tar så här lång tid att upptäcka, ofta brukar bidragsbrott upptäckas tidigare, säger åklagaren Susanne Öhbom.

Mellan den 1 januari 2008 och 4 juli 2012 ska tvåbarnspappan, enligt åtalet, vid 100 tillfällen ha uppgett att han vabbat när han sökt föräldrapenning.

Han fick ut knappt 80 procent av sin inkomst alla dagarna – trots att han enligt åtalet inte alls var hemma med sjukt barn.

448 414 kronor betalades felaktigt ut trots att pappan oftast var på jobbet. Fusket förefaller ha varit systematiskt.

De misstänkta bidragsbrotten pågick alltså i fyra och ett halvt år innan Försäkringskassan till slut begärde frånvarorapporter från arbetsgivaren och förstod hur det låg till.

– Bidragsbrott är ju inte helt ovanliga, men det är sällan det kan pågå så här länge och att summan blir så här stor, säger Susanne Öhbom.

Hur det kunde ta så lång tid att upptäcka har Försäkringskassan inget svar på.

– Jag minns inte ärendet specifikt, men jag vet att det var mycket pengar. Men det kan ha upptäckts av en riktad kontroll och då handlar det om förfluten tid och då kan det sträcka sig så här många år tillbaka, säger handläggaren.

Att bidragsbrotten först nu lett till åtal gör att mannen kan få ett lindrigare straff om han döms.

– Anses detta vara normalgraden av bidragsbrott så går gränsen för preskription vid fem år. Det gör att han bara kan dömas för de brott som inte preskriberats. Men anses brotten vara grova så tar det tio år innan de preskriberas, säger Susanne Öhbom.

Pappan förnekar brott och begär att åklagaren ska höra en arbetskamrat om situationen på arbetsplatsen.

Mannen menar att stora delar av uppgifterna från arbetsgivaren är felaktiga och att Försäkringskassan feltolkat uppgifter.

Det var i förra veckan inte bestämt när huvudförhandlingen skulle inledas.

Fakta

Kan ge upp fyra års fängelse

Under 2013 anmäldes 10 100 bidragsbrott i Sverige.

Trots att en av Försäkringskassans grundläggande uppgifter är att motverka bidragsbrott och felaktiga utbetalningar ­utgörs en stor del av bidragsbrotten av människor som lurar Försäkringskassan.

Bidragsbrott kan ge allt från böter till fängelse i fyra år, beroende på om brottet är ringa, normalt eller grovt.

Källa: BRÅ, Bidragsbrottslagen

Visa merVisa mindre