Misstänks ha kissat på artist – kräver fängelse

De två åtalade männen misstänks ha tvingat ned artisten på knä, spottat honom i ansiktet och urinerat på honom samtidigt som händelsen har filmats. Åklagare kräver närmare två års fängelse. En av försvararna ifrågasätter åklagarens krav.

  • Publicerad 16:47, 10 feb 2020

Händelsen ägde enligt åtalet rum på en adress i Rinkeby den 8 augusti 2017.

Två män som enligt åklagaren ingick i en kriminell gruppering och som enligt åklagaren ska ha sagt att de hade tillgång till skjutvapen misshandlade och hotade artisten med sparkar, knuffar, och örfilar och ska enligt åtalet även ha urinerat på honom, bland annat i ansiktet.

Enligt åtalet filmades misshandeln, en film som spreds på internet.

Rättegången hölls i Solna tingsrätt förra veckan.

De båda åtalade männen,  22 respektive 24 år, nekade båda till brott.

Ville inte delta i rättegången

Artisten som enligt åtalet blivit utsatt för misshandeln ville själv inte medverka vid rättegången.

Åklagaren Anna Arnell valde att väcka åtal ändå.

Han ville inte delta men en sån här gärning faller under allmänt åtal, det vill säga åklagare är skyldig att åtala om bevisningen räcker. Det är ovanligt att målsäganden inte ens sitter med vid rättegången. Det var ett viktigt mål att driva för lokalsamhället, säger Anna Arnell.

Istället blev en del av åklagarens bevisning den film som spridits på internet, en film som visades inom stängda dörrar vid förra veckans rättegång.

– Man hotar, misshandlar och kissar på målsägande. Enligt mig var det väldigt starka bilder, jag bedömde att målsägande var skakad och rädd, säger Anna Arnell

Om tingsrätten kommer att godta filmen som bevis återstår att se, enligt Arnell

– Det är väldigt speciellt, det är en fråga om man kan identifiera de tilltalade tillräckligt väl. Det blir intressant att se vad tingsrätten säger, att se vilka slutsatser man kan dra av filmen.

Tror på fällande dom

Anna Arnell tror på en fällande dom:

– Jag hoppas det, men man kan aldrig vara säker i den här branschen. Jag känner mig trygg i min bedömning.

Ekrem Güngör, advokat till en av de åtalade männen, 24-åringen, delar inte åklagarens uppfattning om påföljden:

– Påföljdsyrkandet delar vi inte alls.

Ekrem Güngör påpekar att den påstådda gärningen begicks för flera år sedan och att dröjsmålet beror på lång handläggningstid hos åklagaren. Under den tid som gått har 24-åringen dömts till fängelse för ett annat brott. Hade det här aktuella brottet vägts in i den domen, vilket enligt Güngör varit möjligt att göra, hade straffet för det misstänkta brott mot artisten landat på mellan en och två månaders fängelse, enligt Güngör.

Güngör säger också att försvaret inte hade något eget yrkande om påföljd för 24-åringen.

Mitt i har sökt även 22-åringens advokat.