Richard Dahlquist i Västerhaninge blev sjuk efter en träff med gamla kompisar. Detta trots att ingen på träffen hade några symtom. Han gjorde ett PCR-test och svaret var positivt.

Efter ett par dagar blev han uppringd av en person som sade sig vara från Region Stockholms smittspårning.

– Personen ville veta under vilka omständigheter jag blivit smittad. Men hon ställde inga följdfrågor om att jag nyligen träffat tio kompisar, där alla utom en insjuknat, berättar Richard som blev fundersam.

Frågade om frun

Ännu mer misstänksam blev han när personen frågade om han levde tillsammans med någon och bad om fruns personnummer. Han nekade och ombads då räcka över luren.

– Men det är ju inte lämpligt när man är smittad, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/uppdraget-spara-coronasmittade/reptkz!lGvUf8dDkHOanwAKagCMtw/

Personen ringde från hemligt nummer, och han bad nu att få ringa tillbaka.

Det nummer han fick ledde dock ingenvart.

Rädd för bedragare

Senare ringde personen upp igen och bad att få prata med hustrun. Han svarade då "jag litar inte på dig, jag vill veta vem jag pratar med och ha ett öppet telefonnummer som jag kan identifiera och ringa tillbaka till".

– Det sker ju så mycket bedrägerier nu för tiden, säger han.

Men var det en bedragare som ringde upp Richard Dahlquist?

Så här ska det gå till

Ulla Arnkvist vid smittspårningen reder ut hur samtalen ska gå till:

– Vi tar upp när man fick symtom, och förklarar att den smittsamma perioden börjar 24 timmar före symtomdebut. Vi informerar om förhållningsregler för dem man bor med, och att de ska hushållsisoleras, säger hon.

Den informationen dokumenteras i journalen, och därför behövs personnummer på familjemedlemmar. Det behövs också för att de som inte kan arbeta hemifrån måste ha intyg för smittbärarpenning, förklarar Ulla Arnkvist.

Skickar frågeformulär

Att inga frågor ställdes om träffen där Richard Dahlquist kan ha blivit smittad förklarar hon med att deras uppdrag främst är att stoppa smittkedjan så att den de pratar med inte ska föra smittan vidare. 

– Men vi frågar alltid om man kontaktat och informerat de man träffade under smittsam period. Om det var vi som ringde har Richard fått den frågan. Alla får även ett frågeformulär efter samtalet med frågor om var man varit och var man tror man blev smittad, så de uppgifterna samlas också in.

Numret kan verifieras

De som inte känner sig säkra på att det är smittspårningen som ringer kan få ett meddelande i regionens vårdapp "Alltid öppet" som verifierar att det är de som ringer, eftersom sjukvården alltid ringer upp med dolt nummer.

Men Richard Dahlquist låter sig inte blidkas.

– Jag erbjöds ingen verifiering. Om det var de som ringde så tycker jag att smittspårningen är fullständigt värdelös, säger han.