Efter Skolan, som BP:s fritidsverksamhet på Grimsta IP heter, går närmast att likna vid en öppen fritidsgård och den ingår i klubbens integrationsprojekt Mötesplats Västerort (se faktaruta).

BP får 1,3 miljoner kronor i årligt stöd från staden för att bedriva mötesplatsen.

Folk utifrån har lämnat uppgifter

Nu har uppgifter framkommit om att det kan ha förekommit narkotika där.

– Vi fick i december in uppgifter från folk utanför klubben om att droger hanterats i verksamheten under hösten. Folk ska ha sett ett mer tveksamt häng och ryktena handlar om att lokalen skulle kunna bli tillhåll för droghantering, säger Manuel Lindberg, klubbdirektör i BP.

Klubben kontaktade aldrig stadsdelen om uppgifterna.

Hur kan det komma sig?

– Vi missade det och har brustit. Vi ska återrapportera uppgifter eller rykten som utgör en avvikelse. Vi har haft brister i internkommunikationen i klubben, säger Manuel Lindberg.

Enligt Andrea Hormazabal, chef för avdelningen barn och unga i Hässelby-Vällingby, nåddes tjänstemännen i slutet av januari om misstankarna om narkotikabruk vid verksamheten och av uppgifter om att mötesplatsen hade stängt av andra orsaker än pandemin.

– Alla eventuella avvikelser och misstankar ska rapporteras till oss och åtgärder vidtas, men det hade inte BP gjort. Klubben tog dock till sig vad vi sade på vårt extrainkallade möte. De har vidtagit åtgärder och skickat in en avvikelserapport.

Vet ni vad som hänt?

– Inte mer än det BP rapporterat. De bedriver en öppen verksamhet där det rör sig mycket folk, och nu finns en misstanke om att det kan ha skett oegentligheter. Vi kommer följa upp verksamheten så att klubben avvikelserapporterar enligt rutinerna, säger Andrea Hormazabal.

Någon polisanmälan har inte gjorts.

Hur kommer det sig?

– Hade vi haft något mer konkret hade vi polisanmält. Men vi har tagit ryktena på allvar och ser nu till att lokalerna inte används till felaktigheter, säger Manuel Lindberg.

Även Vällingbypolisen fick under hösten in obekräftade uppgifter om narkotikabruk vid Grimsta IP, enligt kommunpolisen.

Sedan sista oktober är BP:s fritidsverksamhet stängd, men målet är att öppna upp igen under våren om coronarestriktionerna släpper.

Byter lås till lokalen

– Vi ser samtidigt över om vi kan öppna Efter Skolan-verksamheten i ett annat format där vi säkrar att det inte kommer bli något tveksamt häng. Där vi öppnar för rätt ungdomar, säger Manuel Lindberg.

Klubben byter nu lås till lokalerna och begränsar tillgången till nycklar.

– Ingen som kan ha haft tillgång till nycklar och velat utnyttja lokalen felaktigt ska kunna göra det, säger Manuel Lindberg.

Är detta första gången ni fått liknande uppgifter?

– Ja, men saker kan ju ha skett utan att det nått oss. Nu kom informationen i efterhand till oss och så kan vi inte ha det.

Vet du mer om narkotikauppgifterna? Tipsa vår reporter: filip.magnusson@mitti.se eller 0735 - 513 120.