Carina Halvfards tycker att det borde ha serverats öl eller vin. Foto: Läsarbild Mostphotos/Privat

Missnöje – bara kaffe och kaka på discot

Minns du den gamla goda tiden när kaffe, kaka och läsk serverades på landets discon? Kanske inte. Men när kommunen arrangerade disco för 50-plussare var det allt som fanns i baren. – Man bör få bestämma själv om man vill ta ett glas öl eller vin, säger Carina Halfvards.

  • Publicerad 09:15, 7 sep 2018

Discokulan hängde i taket när kommunen bjöd in till en klubbkväll i nostalgins tecken på Messingen i Väsby i lördags. I DJ-båset rattade Madeleine “DJ Gloria” Månsson – Sveriges äldsta DJ – musiken som fick drygt 160 50-plussare att svänga sina lurviga.

– Vi är glada och chockade över att det kom så många som bara ville köra järnet. Jag träffade flera som sa att: “nu slipper jag att träna i veckan”. Det var en väldigt trevlig kväll, säger Åsa Danell, kulturproducent på Upplands Väsby kommun.

Discokväll på Messingen. Foto: Privat

Kaffe och kakor och baren

Men för några slutade discobesöket i besvikelse. Carina Halfvards, 57, kom till Messingen i tron om att det skulle gå att ta ett glas vin eller en öl mellan utsvävningarna på dansgolvet. I stället serverades kaffe, kakor och läsk.

– Och där man köpte kaffet och läsken var det rena rama dagsljuset. Det var en besvikelse. Vi skämtade om att man borde haft med sig en fickplunta. Är man 50 plus så bör man få bestämma själv om man vill ta ett glas öl eller vin, säger Carina Halfvards.

Hon minns discokvällarna på 1970-talet. Kaffe och kakor hörde inte till vanligheterna när man gick på lokal.

– Så var det inte när jag gick på disco på i alla fall. I och för sig drack man inte eftersom man inte hade åldern inne, men det är en annan sak.

Kan bli fler klubbkvällar

Väsbyborna Margareta Böhlander och Birgitta Öberg är initiativtagarna bakom klubbkvällen, men kommunen var arrangör. Därför ansökte man inte om serveringstillstånd, berättar Åsa Danell.

– Vi förhåller oss till kommunens alkoholpolicy och det är inte heller helt lätt att söka tillstånd när vi står bakom som arrangörer.

Hon tycker att klubbkvällen var lyckad och öppnar för att kommunen kan komma att styra upp fler klubbkvällar. Frågan är om man i sådana fall bör smyga med en plunta?

– Från kommunens sida strävar vi efter att skapa ett bättre helhetskoncept med servering av mat och dryck vid våra evenemang, säger Åsa Danell.