Nu ska barngrupperna i förskolan minska. Foto: Mostphotos

Misslyckande – barngrupperna för stora

Sedan samarbetskoalitionen fick makten i Järfälla har satsningarna på förskolan inte lyckats minska storleken på barngrupperna. Nu, med bara månader kvar till valet, får barn och ungdomsnämnden i uppdrag att ta fram en färdplan för att lyckas. – Jag är ödmjuk inför uppgiften, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

  • Publicerad 08:00, 30 maj 2018

Skolverkets rekommendation för 1–3-åringar är max 12 barn per grupp, och max 15 barn i grupper med  4–5-åringar.

I hela Stockholms län är barngrupperna stora, och på många håll för stora. I Järfälla kommun låg genomsnittet för småbarnsgrupperna på 15,3 i oktober 2016, enligt en granskning av Kommunalarbetaren med siffror från Skolverket.

Vi har inte klarat av att satsa de resurser som behövts

Claes Thunblad

Nu vill dock samarbetskoalitionen (S, MP, C) göra stora satsningar för att nå riktlinjerna och lämnar i uppdrag åt barn- och ungdomsnämnden att ta fram en färdplan för att minska grupperna.

 Nästa mandatperiod ska barngrupperna löpande minska för varje år, mot det här målet. Det är en stor utmaning eftersom det både flyttar in och föds många barn, och det kräver stora resurser under flera år framöver, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Inte räckt

De satsningar som hittills gjorts på förskolorna i kommunen har främst varit för att grupperna inte ska öka.

– Vi har inte klarat av att satsa de resurser som behövts. Nu finns det ett ekonomiskt utrymme, det gjorde det inte innan, säger Claes Thunbland.

Det är ett stort löfte att komma med, bara månader innan valet. Vad säger du till de som anar valfläsk?

– Jag skulle vilja påstå att vi har genomfört våra löften som vi hade inför den här mandatperioden, men under en mandatperiod så upplever man nya utmaningar och det här med förskolan har varit en fråga där vi har satsat, men det har inte räckt.

Engagerade föräldrar

Efter Förskoleupproret har kommunerna i landet fått stor press på sig att göra något åt stora barngrupper, den pedagogiska miljön och inte minst pedagogernas arbetsmiljö. Även Järfälla fick mycket kritik i och med upproret och #pressatläge.

– Det här är en viktig fråga och förskoleföräldrar är nog den grupp, tack och lov, som är mest engagerad av alla grupper. Jag har också varit förskoleförälder och man är otroligt engagerad i sina barn. Det är ett genuint engagemang och det ska vi svara upp mot, säger Claes Thunblad.