Missing People ordnade två avgångar med frivilliga sökande från Lida Friluftsgård på söndagen. Klockan 07.30 och klockan 09.00 var det som gällde för de som vill vara med.

– De tidpunkterna börjar vi skicka ut sökande. Vi räknar med några hundra deltagare. Vi kommer inte att skicka ut folk efter detta, sade Therse Haugen insatsledare på Missing People inför sökningarna.

Sambandscentralen hade man på Lida Friluftsgård.

– Vi får låna lokaler här. Det var egentligen tänkt att vi skulle vara här förra helgen, men insatsen styrdes om då.

Teorin: Tränade inför ultralopp

Vännernas teori är att elitsoldaten Dennis gav sig ut i skogen för att träna inför ett ultralopp. Ted Ehrenfeldt som rest hem från den svenska insatsen i Mali för att delta i sökningarna och som är nära vän med Deniz Arda sade inför sökandet i Tyresta förra helgen:

– Deniz har alla jägarutbildningarna, det är inte så många som har det, säger han.

Kan det vara så att han håller sig undan av egen vilja?

– Det tillhör inte hans vanliga beteende. Vi, hans närmsta vänner och familj, tycker att det är mindre troligt.

Vad tror du har hänt?

– Jag vill inte spekulera. Vår arbetshypotes är att han har gett sig ut på en längre springtur, att han tränade för ett ultramaratonlopp som går längs Sörmlandsleden. Det matchar lite av de sökningar han har gjort i datorn, säger Ted Ehrenfeldt.

Polisen har samtidigt startat en förundersökning om människorov.

– Utredarna tycker att det finns anledning att anta att ett brott har begåtts, säger Åsa Wallentin presstalesperson Stockholmspolisen.