Misshandlade biltjuv – får fem års fängelse

En man från Tyresö upptäckte en biltjuv och de hamnade i slagsmål. Det slutade med att mannen misshandlade biltjuven så svårt att tjuven blev invalidiserad. Mannen friades helt i tingsrätten, men nu ändrar hovrätten domen – till fem års fängelse.

  • Publicerad 11:35, 22 feb 2017

Misshandeln ägde rum natten den 3 oktober 2015. Mannen från Tyresö och hans kompis var på väg hem från krogen när de hörde hur glas krossades utanför Mekonomen i Brandbergens arbetsplatsområde.

De upptäckte en röd Mercedes med en krossad bakruta utanför entrén. I bilen satt en man iförd mopedhjälm, som Tyresömannens kompis genast konfronterade.

Tumult uppstod mellan kompisen och biltjuven. Tyresömannen tog upp sin telefon för att ringa 112. Då gav sig biltjuven på honom i stället och slog honom i ansiktet.

Beväpnad med hammare

Biltjuven tog av sig mopedhjälmen och Tyresömannen såg att tjuven hade en så kallad busshammare i handen.

Han plockade då upp biltjuvens hjälm och svingade den minst tre gånger mot biltjuvens huvud, och minst en gång när biltjuven redan fallit till marken.

Därefter larmade mannen 112 och sade att de blivit attackerade, att de gripit en person som nu var svårt skadad och att han handlat i nödvärn.

Tog tillbaka vittnesmål

I de första förhören medgav mannen att han slagit tjuven ett par gånger när han stod upp, och ytterligare en gång efter att han fallit till marken.

Men uppgiften att han slagit biltjuven när denne låg på marken tog mannen tillbaka vid rättegången, han menade att han tidigare uppgett det på grund av chock. Detta menar hovrätten är en efterhandskonstruktion.

Dessutom ger Nationellt forensiskt centrums analys av blodstänk starkt stöd för att Tyresömannen utdelat slag mot biltjuven när denne legat ner.

1,5 miljoner i skadestånd

I oktober 2016 friade tingsrätten mannen och menade att han handlat helt i nödvärn, men hovrätten dömer nu alltså mannen till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel.

Han ska också betala 1,5 miljoner i skadestånd till biltjuven som fick svåra hjärnskador och är helt invalidiserad av skadorna. Tjuven har inte kunnat höras i fallet överhuvudtaget.

”Enligt hovrättens mening står det klart att det våld som (den tilltalade) utövat mot mannen har stått i uppenbar disproportion till vad som hade behövts för att avvärja mannens angrepp mot honom. Det våld som (den tilltalade) utövat mot mannen har därmed varit uppenbart oförsvarligt,” skriver hovrätten i domen.

Kommer överklaga

Eftersom Tyresömannen själv angreps och han själv kontaktade polisen, bedömer hovrätten att straffet ska stanna vid fem års fängelse.

Mannens försvarare Anders Björk säger till Mitt i att man kommer överklaga till Högsta domstolen. Han menar att viktiga omständigheter inte bedömts i hovrätten, bland annat att biltjuven var påverkad av narkotika.

– Det gjorde att tjuven var i ett aggressivt tillstånd. Vi menar att det var ett försvarligt agerande från min klient, säger Anders Björk.