Misshandlad med frätande ämne av maskerade män

Förra hösten misshandlades en 24-årig man i Åkersberga av maskerade män som tog sig in i hans lägenhet och hällde frätande ämne mot hans ansikte. Nu har en 28-årig man som åtalats för händelsen friats.

  • Publicerad 09:36, 14 nov 2018

28-åringen var på besök hos 24-åringen och sa att han skulle gå på toaletten. När han försvann hörde 24-åringen plötsligt hur ytterdörren öppnades. I hallen möttes han av tre personer med rånarluvor, basebollträ och pistol. 24-åringen slogs omedelbart ner och bands med buntband. En av männen skrek ”skjut honom”, men i stället slogs 24-åringen medvetslös.

Slogs ned och bands med buntband

Händelsen inträffade 7 september förra året, i en lägenhet på Norrgårdsvägen i Åkersberga.

Nu har 28-åringen som stått åtalad för synnerligen grov misshandel, alternativt medhjälp till synnerligen grov misshandel, friats av Attunda tingsrätt. Enligt domstolen saknades tillräckliga bevis för att han deltagit i överfallet.

Åklagaren hänvisade bland annat till sms som 28-åringen skickat till sin tidigare flickvän innan överfallet där han skriver ”du kmr få se nu, på riktigt, hälsa (den misshandlade 24-åringen), 60 lax för kg han tog förut, har hållt igen länge nu pga dig vänta nu ska du få se, kmr knulla ditt liv, kmr våldta ditt liv”.

Nekar till inblandning

Själv nekar 28-åringen till inblandning i misshandeln och säger att han lämnade lägenheten innan överfallet, men såg en mörk skåpbil utanför porten när han gick.

24-åringen har berättat att han vaknade ensam i badkaret och att det då sved på hela kroppen. Han sökte hjälp av en granne som berättat att han knappt kunde se, hade svart blod i ansiktet och ”inte såg ut som en människa”.

Det visade sig att 24-åringen fått ta emot flera slag, knivhuggits och att gärningsmännen hällt ett frätande ämne på hans ansikte, ögon och kropp. I lägenheten fann polisen en tom flaska som innehållit frätande kaustiksoda och i soffan i vardagsrummet hittades en kniv med blod från 24-åringen.

Vaknade i badkaret

Överfallet inträffade någon gång mellan kl. 21.57 och 22.31, då 24-åringen vaknade upp igen efter misshandeln.

Det finns inga vittnen och inte heller någon teknisk bevisning i form av fingeravtryck eller andra spår som kan binda någon person till  händelsen.

Efter misshandeln låg 24-åringen inlagd på sjukhus en månad och hade så kraftig smärta under sex månader att han den första tiden fick sövas varje dag. Han fick både nedsatt syn och hörsel.

Koppling till knark

Två av nämndemännen i rätten var skiljaktiga och ansåg det ställt utom rimligt tvivel att 28-åringen släppt in gärningsmännen i lägenheten, men att det inte går att bevisa att han visste vad som skulle hände eller deltog i själva överfallet.

Den 24-årige Åkersbergabon har tidigare förekommit i flera brottsutredningar med koppling till narkotikahandel och missbruk. 2011 utsattes han för mordförsök på Norrgårdsvägen när lägenheten han befann sig i besköts. Han var även på plats då en 27-årig man höggs ihjäl i ett hus i Brevik våren 2012. En annan man erkände händelsen och dömdes.