Väsbys kommunpolis Daniel Wilhelmsson berättar att man ökat närvaron vid stationsområdet. Foto: Victor Munther

Misshandelsfallen minskar kraftigt i Väsby

Antalet misshandelsfall i Väsby har minskat med nästan en tredjedel jämfört med samma period förra året. Det visar ny statistik från polisen. – Det är glädjande, säger kommunpolisen Daniel Wilhelmsson.

  • Publicerad 10:43, 12 okt 2018

Statistiken rör misshandel utomhus där offret är 15 år eller äldre.

Förra året rapporterades 132 misshandelsfall i Väsby under perioden 1 januari till 7 oktober. Under samma period i år har 90 fall rapporterats, en minskning med 31 procent.

Ökad polisnärvaro

Daniel Wilhelmsson är kommunpolis i Väsby. Han säger att just våld i offentlig miljö var något polisen i samverkan med kommunen valde att sätta fokus på 2017 och 2018. Bland annat har man ökat polisnärvaron vid stationsområdet.

– Vi har märkt att det är en plats som vållar mycket otrygghet. Efter sommaren har vi därför haft en trygghetsinsats med inriktning på synlighet och relationsskapande arbete under kvällstid på vardagar och sena småtimmar på helgerna, säger Daniel Wilhelmsson.

– Många har känt sig trygga och väldigt glada över att vi är där. Nu fortsätter arbetet för att utveckla det ytterligare.

Stor minskning – oklart varför

2014 rapporterades 131 misshandelsfall mot gruppen 15 år eller äldre. Siffran för 2015 var 151 och 142 för 2016.

Årets siffror har inte analyserats än. Daniel Wilhelmsson kan därför inte med säkerhet säga att det är deras gemensamma insatser med kommunen som ligger bakom minskningen.

– Det är glädjande att det har minskat så pass mycket och det är min reflektion att vårt arbete kan ha gjort skillnad, men jag kan inte säga att det faktiskt är så.

Polisen kommer fortsätta prioritera otrygga platser i offentlig miljö under 2019.