Det var i fjol som mannen fälldes för att ha köpt sex.

Han erkände brott och betalade böter, vilket är den vanligaste påföljden för sexköp.

Rekryterades till skolledning

Efter det rekryterades han av Solna stad och var under flera månader en del av skolledningen på en kommunal skola.

Som arbetsgivare är staden skyldig att begära ett registerutdrag, som är en del av belastningsregistret, för någon som ska börja jobba inom skolan.

I det syns brott som grov misshandel, mord, och sexualbrott. Kontrollen görs för skydda barn och unga mot grova brott.

Miss i överlämningen

Men när Lokaltidningen Mitt i ställer frågor om mannens anställning framgår det att staden inte kollade upp mannens brottshistorik.

– Nej, det har inte gjorts. Det har helt enkelt missats och man har inte följt rutinerna i det här fallet, säger Alessandra Wallman, chef för barn och utbildningsförvaltningen.

Hur kunde det missas?

– Det handlar om en situation där den som brukade göra de här sakerna slutade och så skedde missen i överlämningen. Det föll mellan stolarna och det är förstås jätteolyckligt.

Alessandra Wallman säger att staden nyligen fick tips om mannens bakgrund och att han efter en del kontroller nu slutat. Uppsägningen skedde i en överenskommelse mellan mannen och staden och innebär att han får gå med sex månadslöner.

– Även om det inte finns förbud mot att anställa en person som är dömd för exempelvis sexköp anser vi inte att det är lämpligt.

Rutiner ses över

Enligt Alessandra Wallman är det att betrakta som ett engångsmisstag att utdraget inte begärdes.

Hur ska ni förhindra att ni inte anställer sexköpsdömda personer igen till Solnas skolor?

– Vi har pratat om vad vi kan göra för att förbättra rutinerna så att det inte blir någon mänsklig faktor som gör att de inte följs. Det kan vara att se över IT-systemet så att man måste klicka i uppgifter som tillexempel registerutdrag, säger Alessandra Wallman.

Mitt i har sökt den tidigare anställde mannen för en kommentar.