Ekotemplet är bara en av många vackra platser i Hagaparken. Foto: Sofia Ekström

Missa inte Hagaparkens pärlor

Rikard Larsson älskar Hagaparken och i 20 år var det hit han cyklade för att söka ro och grönska. Nu har han skrivit en bok om parken och tipsar om smultronställena.

  • Publicerad 19:38, 31 maj 2015

– Det är så väldigt många som kommer hit varje dag. Men ganska få känner till historien bakom. Hur mycket som hänt här och hur intressant det är med en engelsk park, säger Rikard Larsson.

Vi träffas över en kaffe vid Koppartälten. Rikard Larsson är egentligen stenkonservator men också författare och fotograf bakom flera böcker om Stockholm, bland annat om Gamla stans vackra stenportaler. Nu är han aktuell med boken ”Haga, parken och visionerna”.

– Hagaparken är ju riktigt stor och sträcker sig ända upp till Tivoli i norra Brunnsviken, vid Bergshamra. Det är förresten ett toppenmysigt ställe.

Att få Rikard Larsson att tipsa om smultronställen är inte svårt. Nu bor han i Västertorp men i 20 år var Vasastan hans hem och då cyklade han till Hagaparken så ofta han kunde. Klättrade gärna upp på Grottberget, för att njuta av utsikten mot Gustav III:s paviljong, som i sin tur är hans absoluta favorit.

– Att gå in där är en stor skönhetsupplevelse och det görs guidade visningar på sommaren. Men märkligt nog är det nästan bara turister som besöker den. Vi stockholmare blir kanske hemmablinda, säger Rikard Larsson.

Hagaparken ses som det finaste exemplet i Sverige på en engelsk park. Gustav III ville dessutom ha ett storslaget slott i Hagaparken. Det blev aldrig klart, allt som finns är den ruinliknande grunden. Bygget avbröts när kungen mördades på maskeradbalen 1792.

Rikard Larsson hade från början inte tänkt sig att hans bok skulle handla så mycket om Gustav III. Men utan kungen hade parken inte sett ut som den gör i dag.

– Han var helt enkelt modemedveten och för europeiska kungligheter fanns inget så inne som att anlägga en egen engelsk park.

Inspirationen fick han efter sin stora resa i Europa där han besökte både Italien och Frankrike.

– Parken och slottet var hans livsprojekt. Ända sedan han kom hit första gången gick han och tänkte på det medan planerna blev allt större. Man kan fundera över hur det hade slutat om han hade fått leva i 20 år till.

Vad tror du?

– De hade kommit väldigt långt med slottet när han dog och det stod byggnadsställningar resta länge efteråt. Och där låg jättestora tegelhögar som sedan kom till användning när man byggde Karlbergs slott. Men man kan också tycka att det är bra att planerna inte blev av. Då hade Hagaparken inte varit lika tillgänglig som den är i dag. Då hade det här varit som ett Drottningholm närmare stan.

Rikard Larsson vill få stockholmarna att förstå att Hagaparken är så mycket mer än Koppartälten och picknick i gräset.

Fakta

Rikard Larssons tips i Hagaparken

Tivoli: Ligger i norra delen av Brunnsviken i Bergshamra. ”Det är ett toppenmysigt ställe, lite som att komma ut i skärgården. Det finns en brygga och det känns väldigt orört.”

Gustav III:s paviljong: Byggd 1787–92. Nyttjades som sommarslott av Gustav III. Det görs guidade visningar både här och i Haga slott. Biljetter finns på kungahusets hemsida.

Grottberget: Står man vid Koppartälten och ser mot vattnet ligger det till höger i den lilla viken. ”Åk dit riktigt tidigt på morgonen. Man har parken helt för sig själv och ljuset över Brunnsviken är fantastiskt. I närheten finns en vacker liten bokskog. Vild natur nästan mitt i Stockholm.”

Visa merVisa mindre