Häver överdoser. Motgiftet Naloxan ska ges till den som riskerar att dö av en narkotikaöverdos. Foto: Ylva Bergman

"Mirakelmedicin" räddar narkomaner från döden

Stockholms narkomaner får fri tillgång till ett effektivt motgift mot överdoser. Efter ett halvår beskrivs det som en stor framgång som räddat liv – trots noll budget. Nu lovar politikerna att skjuta till mer pengar.

  • Publicerad 09:48, 12 jul 2018

Först är det en chock för man fattar inte att man varit död. Sedan blir man kraftigt illamående.

– Jag är oerhört tacksam för att jag lever. Nu har jag ett bra liv, jobb, familj, bostad, körkort, bil. Oftast dör folk i en trappuppgång.

Det säger Anthony Illes i Bandhagen. 40-åringen har förlorat ett 50-tal vänner ur sin årskull till överdoser. Minst. Själv är han ren sedan tio år, efter att ha varit beroende av heroin i ett decennium. Han har även varit kliniskt död. Nio gånger har han väckts ur överdoser.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?

– Först är det en chock för man fattar inte att man varit död. Sedan blir man kraftigt illamående, med ont i kroppen som en influensa gånger 10 000. Maximal abstinens dyker upp på några sekunder. Just då känner man ingen tacksamhet, minns Anthony Illes.

Motgiftet som räddar narkomaner från döden heter Naloxon. Det är inte nytt i sig då det funnits inom vården i decennier. Men 2017 blev det godkänt för utskrivning till vanliga människor och sedan januari 2018 delas det ut gratis på sprututbytet på S:t Görans sjukhus. Först som spruta, och sedan en månad tillbaka i form av nässpray.

"Nu kör vi"

– Från början var det svårt att få tag i. När tillgången säkrades tog vi beslut direkt, "nu kör vi". Det går inte att vara emot Naloxon. Du kan säkert hitta folk som inte tror på det men du kan hitta folk som tror att jorden är platt också, säger Martin Kåberg, ansvarig läkare på sprututbytet.

För att få nässprayen Naloxon gratis krävs det att du är inskriven på sprututbytet, och går en utbildning kring hur du ska agera vid en överdos på opioider som till exempel heroin och fentanyl. Där har man nu under årets sex första månader delat ut totalt 474 doser till 314 individer. Det betyder alltså 160 stycken påfyllningar.

Av dem har en del tappats eller getts bort, eller blivit beslagtagna av dåligt informerade poliser. Men 74 stycken har använts för att häva överdoser och förmodligen räddat liv.

Vill ha mer fokus. Läkaren Martin Kåberg och brukarföreningens ordförande Niklas Eklund tycker att dödliga drogöverdoser borde bli en viktigare fråga i valet. Foto: Sacharias Källdén

Måste kringgå lagen

Men det finns problem. Är man medvetslös är det omöjligt att rädda livet på sig själv och Naloxon delas inte ut till kompisar eller anhöriga. Där säger lagen blankt nej. Ambulanspersonal har i regel motgiftet, medan polis inte får ha det.

– Jag hade gärna sett att vem som helst hade kunnat få det, fast så ser inte lagen ut. Tyvärr. Hjärtdefibrillatorer förväntas vem som helst kunna använda för att elchocka igång ett hjärta, men en ofarlig nässpray kommer med massor av juridiska utmaningar, säger Martin Kåberg.

Dock så går saker åt rätt håll enligt honom och Socialstyrelsen har tillsatt en snabbutredning för att komma runt de lagliga utmaningarna.

Sedan har vi andra hinder: politik och pengar. Vem som helst kan få Naloxon utskrivet på sin vårdcentral för 450 kronor dosen. Det kanske inte är den första ekonomiska prioriteten för någon som finansierar ett missbruk.

Skåne satsar mer än Stockholm

I Skåne satsar man bredare, delar ut på fler ställen, och har lagt en relativt stor mångmiljonbudget för att under tre år ge cirka 2 500 narkomaner tillgång till motgiftet. Så jobbar inte huvudstadens landsting. Här delas Naloxon endast ut gratis på sprututbytet på Kungsholmen, samt under radarn på stans brukarförening.

– Vi har svårt att få in det i vår existerande budget. Det här borde vara en prioriterad fråga för politikerna, säger Martin Kåberg, och efterlyser att de som styr ska göra beroendevård till saftigt valfläsk.

Ingen ljusning för nytt sprututbyte

Det är svårt att stötta någon att sluta knarka när de är döda

Stockholms brukarförening har på eget bevåg delat ut Naloxan innan det blev tillåtet. Cirka 1 300 doser på två år har de gett bort. Ordförande Niklas Eklund riskerade åtal men det ogillades då åklagaren landade i slutsatsen att det är jämförbart med att dela ut Alvedon.

"Knarkare är patrask"

För Niklas Eklund är det solklart varför ingen politiker, valår och allt, lyfter frågan trots Sveriges skyhöga siffror när det gäller drogdöda.

– För att det handlar om narkomaner. Det är en attityd att knarkare är patrask som inte har rättigheter om de inte slutar knarka. Om det blir lättare att få Naloxon så blir det som att myndigheterna släpper greppet, och myndigheter ska få folk att sluta knarka, inte få dem att överleva. Det dör hundratals per år, många unga, och man säger "vi skiter i det" istället för att kasta några få miljoner på det.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?

Jessica Ericsson (L), i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, kallar Naloxon för en mirakelmedicin: "Det är svårt att stötta någon att sluta knarka när de är döda."

Hon säger att anledningen till att det inte skjutits till några utdelningspengar är att motgiftet godkändes mitt under budgetåret. Man gör inte extra tillskott då. Efter sommaren ska landstinget titta på kostnaderna.

– Det kommer att lösa sig. Naloxon är ett väldigt billig läkemedel. Problemet är snarare att vi måste hitta fler ställen att dela ut det på. Vi behöver fler sprututbyten och jag hoppas på ett till innan årets slut. Om man kan dela ut på andra sorters beroendevård? Ja, vi ska kika på det också, säger Liberalernas Jessica Ericsson

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad är Naloxon?

Opioider som heroin och fentanyl påverkar kroppen. I rätt dos kan de till exempel användas för eufori, smärtlindring och ångesdämptning. Men vid en överdos somnar man och andningen påverkas. Man slutar andas vilket kan leda till hjärnskador och död. Naloxon är ett motgift som snabbt häver all effekt av drogen. Den som överdoserat vaknar, börjar andas, och får snabbt abstinens efter drogen. Naloxon kan ges genom spruta eller nässpray.

Visa merVisa mindre

Sverige är nästan sämst

Sverige har den näst högsta narkotikadödligheten i EU, med 618 narkotikarelaterade dödsfall. Det ger 100 döda per miljoner invånare, jämfört med snittet som ligger på 21 döda. Bara Estland är värre med 103 döda per miljoner invånare.

Det här rapporterade EU:s narkotikabyrå EMCDDA 2017, och baserade det på statistik från 2015. År 2004 rapporterade Sverige endast 188 dödsfall.

På recept. Naloxan kostar upp emot 500 kronor på vårdcentralen, men är gratis för de narkomaner som är inskrivna på Kungsholmens sprututbyte. Foto: Ylva Bergman