Det har blivit en årlig tradition att klä Thomas Qvarsebos skultpur Resenärer i Hässelby gård i något värmande till jul. För femte året i rad har Sissi Wahlsten stickat halsdukar.

Varför gör du det här?

– Vet du, jag tänkte på det i går och jag kommer inte ihåg varför jag började, det var bara en grej som jag hittade på och det har varit så himla uppskattat, säger Sissi Wahlsten.

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-arets-vinterkollektion-till-hasselbys-statyer/reprkl!ufwag5yzYCyvBo4hfYqsUw/

Det märker hon när hon går förbi och ser folk som fotar och beundrar halsdukarna. Men Sissi brukar inte ge sig till känna.

– Nej, jag är inte så skrytig av mig. Sedan så är det ju lite av en djungeltelegraf här, det är många som vet att det är jag som har gjort dem.

Babsan räddande julängel

Men det var nära att det inte blev några halsdukar i år. En hel del garn måste till för att skapa verken, och det kan bli en dyr historia. Men Sissis väninna Babsan Lignell kom till undsättning.

– Jag jobbar själv inom Stadsmissionen och så hittade jag fyra nystan för 20 spänn och då kunde jag inte låta bli att köpa dem, säger Babsan Lignell.

På självaste första advent var det dags att värma resenärerna. Då fick Sissi hjälp att pryda Resenärerna av Babsans barnbarn Mio Bengtsson, 10. Och de knöt halsdukarna hårt med både dubbelknut och buntband. Mio passerar Hässelby torg när han ska till skolan och kollar så att halsdukarna, vars enda tema är julen, sitter kvar.

– Det ska vara julfärger och så gör jag dem väldigt glesa och smala så att ingen människa vill ha dem, säger Sissi Wahlsten.