Barnradion. Knäckarbanketten handlar om om mat, vidunder, en mattävling mellan två hertigfamiljer och vännerna Otilia och Amund. Till höger syns Mio Ollinen under inspelningen. Foto: Illustration: Emil Maxén/foto Eva Staaf (kollage)

Mio från Tranholmen är med i årets julkalender

Tranholmsbon och skådespelaren Mio Ollinen spelar en av huvudpersonerna i årets julkalender i SR:s barnradio.

  • Publicerad 11:03, 13 nov 2020

Om ett par veckor har julkalendern Knäckarbanketten premiär. Tranholmsbon Mio Ollinen berättar att det känns pirrigt.

– När vi spelade in det så kände jag först att nu kör vi bara. Sedan var det någon som nämnde att det kommer att vara väldigt många som kommer lyssna. Då slog det mig att ja, jädrar. Men det gick bra, så det känns mest kul, säger han.

Kalendern är baserad på en bok med samma namn av författarna Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén. I ett pressmeddelande beskriver regissören Eva Staaf det som ett nervkittlande äventyr och en historia om vänskap.

– Det är ett riktigt ljudäventyr som sveper in i de mörkaste hemliga vrår och ut till skogens vindlande magi, säger hon.

Tidigare i år kunde Mitt i berätta om Mio Ollinens roll i Broadwaymusikalen Annie på teater Intiman. Hans erfarenheter på scen innefattar även roller som Birk och Skorpan i Astrid Lindgrens värld, med flera andra skådespelarinsatser.

Rollen som Amund i Knäckarbanketten blir en av de största hittills. Den andra huvudrollen, Otilia, spelas av skådespelaren Frida Mankert från Uppsala.

Under kalenderns gång sammanvävs deras öden. Inför en mattävling mellan de två hertigfamiljer (som dessutom förbjudit julen) får Amund till uppgift att hitta ingredienser till en speciell maträtt - Kalabalikaladåben.

– Han blir utskickad på det uppdraget och Otilia och han blir kompisar. Otilia försöker hjälpa Amunds karaktär och de åker på massa äventyr och stöter på vidunder, berättar Mio Ollinen.

– Det kommer bli spännande att höra.

Knäckarbanketten har premiär den första december i SR:s barnradion.

Ser du mycket fram emot julen?

– Ja, absolut. Det är väl lite extra kul med julkalendern det här året. Det är alltid mysigt med julen. Sedan får vi se om man får träffa släkten i år, säger Mio Ollinen.

Amund. Mio Ollinen från Tranholmen spelar Amund i Knäckarbanketten. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio