Det behövs fler hyresrätter, anser Länsstyrelsen. Foto: Mostphotos

Minst nya bostäder i Vaxholm och Vallentuna

Minst antal nya bostäder Vaxholm och Vallentuna – och inte enda ny hyresrätt i Danderyd under 2018. Bostadsbyggandet i länet oroar Länsstyrelsen. De menar att kommunerna måste bygga mer hyresrätter för att minska bostadsbristen.

  • Publicerad 15:20, 28 maj 2018

Länsstyrelsen i Stockholm menar att det måste byggas fler hyresrätter om kommunerna ska kunna minska bostadsbristen. Enligt Nanny Andersson Sahlin, utvecklingsledare på Länsstyrelsen kommer inte en enda ny hyresrätt som kan sökas av alla medborgare att påbörjas i vare sig Danderyd eller Huddinge. Det säger hon till Sveriges radio.

I Vaxholm och Vallentuna kommer minst nya bostäder att påbörjas.

I Stockholms län påbörjades 20 000 bostäder under förra året och i år ökar den siffran. Trots det räcker inte det för att lösa bostadsbristen. Det byggs helt enkelt för fel grupper, anser Länsstyrelsen.

– Samtidigt märker vi att svagare grupper som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden får det allt svårare. Det är för dyrt helt enkelt för väldigt många människor, säger Nanny Andersson Sahlin, utvecklingsledare inom bostadsförsörjning på Länsstyrelsen i Stockholm till Sveriges radio.

5 400 nya bostäder i Stockholm stad

Mest bostäder i hela landet byggs i Stockholm stad. I år kommer 5 400 bostäder att byggas i staden.

– Jag har dialog både med kommunerna och med branschen och har fått signaler om att det har blivit svårare att sälja nyproduktion, säger hon.