Illustrationsbild. Foto: Mostphotos

Minst fem dödsfall i Haninge till följd av coronaviruset

Även i Haninge skördar nu coronaviruset sina dödsoffer. Minst fem personer har avlidit på kort tid, minst två av dem på äldreboenden, får Mitt i bekräftat.

  • Publicerad 20:50, 8 apr 2020

Vet du mer i ämnet? Kontakta reporter filip.magnusson@mitti.se! Du kan vara anonym.

Siw Lidestål, äldre- och omsorgschef i Haninge, bekräftar att ett antal dödsfall skett på Haninges äldreboenden till följd av coronaviruset.

– Det har förekommit dödsfall som är kopplade till covid 19 på äldreboendena i Haninge. På grund av patientsekretessen avstår vi alltid från att kommentera det närmare, säger hon.

Hur många dödsfall handlar det om?

– Vi kommenterar inte dödsfall med respekt för anhöriga som har anhöriga på boendena, säger Siw Lidestål.

Hur utbredd är coronasmittan på era äldreboenden?

– Vi vet att vi har det på några av dem. Min bedömning är att vi i stort har samma problematik som resten av regionen, men vårt fokus är att stoppa smittspridningen, säger Siw Lidestål.

I Stockholms stad har coronasmitta funnits på varannat äldreboende, enligt DN. Erik Slottner (KD), äldreborgarråd i Stockholms stad, vet inte hur smittan kommit in, säger han till P4 Stockholm.

Vår personal gör allt för att bromsa spridningen

Siw Lidestål, äldre- och omsorgschef i Haninge

Smittans intåg på äldreboendena har fått statsepidemiologen Anders Tegnell att reagera och han säger till SR att det är ”extremt olyckligt” att man inte lyckats hålla smittan borta från äldreboendena eftersom det är precis det man försökt förhindra.

I Haninge, där tio vård- och omsorgsboenden ligger, säger Siw Lidestål att man gjort allt man kan för att förhindra smittan. Bland annat infördes besöksstopp på äldreboendena 13 mars, säger hon.

– Vår personal gör allt för att bromsa spridningen genom att följa de riktlinjer, råd och rekommendationer som finns, säger hon.

Minst tre avlidna på sjukhuset

Carina Sühl Öberg, verksamhetschef på Handengeriatriken på Handens sjukhus som behandlar äldre med ålderssjukdomar, säger att tre patienter dött på hennes avdelning efter coronavirusets utbrott.

– Alla tre har avlidit under de senaste dagarna, säger hon.

Carina Sühl Öberg.

Är ni beredda på fler döda?

– Vi förbereder oss för det, men hoppas att det inte blir så och jobbar på så bra vi kan. Jag tycker ändå att människor följer råden och försöker hålla sig inne, säger hon.

Fram till den 8 april har totalt 687 svenskar avlidit efter att ha blivit smittade av coronaviruset.