Drabbat. En tredjedel av de boende avled i våras sedan de blivit smittade av covid-19. Foto: Claudio Britos

Minst 27 äldre dog – nu krävs svar om äldreboendet Berga

Minst 27 äldre dog i covid 19 på äldreboendet Berga i våras. Men ännu vet inte kommunen om, och hur, boendet brustit. Oppositionen vill se resultat nu.

  • Publicerad 10:52, 16 nov 2020

Jag vill se den här utredningen lika mycket som alla andra

Berga vård- och omsorgsboende hamnade i våras på löpsedlarna. Orsaken var att så många hade insjuknat och avlidit i covid-19.

I april hade 27 av 96 äldre avlidit och personalen larmade till Arbetsmiljöverket om en ”extremt svår situation” och brist på handskar, munskydd och annan skyddsutrustning.

Enligt Expressen dog långt fler av de boende av covid 19 på Berga, 43 män och kvinnor enligt tidningens granskning. Många i personalen ska också ha blivit sjuka.

Utreds av åklagare

Sedan i maj pågår en förundersökning om arbetsmiljöbrott för att se om personal och boende utsatts för brott från arbetsgivaren under perioden mars-april. Rubriceringarna är vållande till sjukdom och framkallande av fara, enligt åklagare Gunnar Jonasson.

– Jag kan förstå att det finns en otålighet men tyvärr är det så att det tar tid och utredningen lär pågå i ett par månader till, säger han.

– Ingen är delgiven misstanke. Jag har inga andra kommentarer än att vi jobbar på.

Vill ha snabbt besked

Parallellt pågår en utredning som kommunen har beställt.

Men svar dröjer, och nu efterfrågar Vänsterpartiet skyndsamt besked om eventuella brister på Berga, helst i god tid innan budget sätts för att kunna anpassa prioriteringarna inom äldreomsorgen för 2021.

Omvårdnadsnämndens ordförande Samuel Klippfalk (KD) säger att han också är otålig.

– Jag vill se den här utredningen lika mycket som alla andra. Jag hade trott att den skulle komma i november, säger han.

Extern utredning

En extern part utreder Berga, och enligt Samuel Klippfalk dröjer rapporten eftersom utredaren vill synka sin rapport med den nationella coronakommissionen.

Så från stadens håll vet man inte om det fanns eller finns brister på Berga?

– Vi gör avtalsuppföljning varje år och det finns utvecklingsområden på Berga precis som på andra boenden. Men det coronarelaterade behöver utredas specifikt. Har vi tur är utredningen klar på den här sidan av året, säger Samuel Klippfalk.

Äldreboendet Berga i Bergshamra drivs
i privat regi av A&O Ansvar och Omsorg AB.

Kommunen följer årligen upp att avtalen med utförarna till äldreboendena följs.

I senaste avtalsuppföljningen för Berga framgår att de uppfyller alla krav helt eller delvis.

Boendet får totalt 38 av 50 poäng, det är samma nivå som övriga boenden.

Visa merVisa mindre