Trenden är i stort sett lika positiv i hela landet och även i stora delar av Europa, förklarade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på dagens pressträff.

– Vi har fortfarande ett stadigt förbättrat läge. Vi har allt färre fall varje dag, betydligt färre covidvårdade. De sjunkande siffrorna beror inte på att färre testas utan det är en minskande smittspridning, säger han.

Allt fler vaccinerade

Den nya deltavarianten av viruset har väckt en del oro och den börjar ta över mer och mer, men det påverkar inte den totala nedgången, berättar Anders Tegnell.

Bakom den minskade smittspridningen ligger att en allt större andel av befolkningen är vaccinerad. 55 procent av svenskarna över 18 år har fått minst en dos covidvaccin.

I Sollentuna är andelen ännu högre: 56,6 procent, och 26,7 procent har även fått den andra dosen.

Se upp i midsommar

Trots den positiva utvecklingen passar Anders Tegnell på att påminna om de allmänna råden inför midsommarhelgen.

– De vanliga råden gäller även på midsommar. Håll avstånd, ha festerna utomhus. Känner du minsta symptom så håll dig hemma. Fortsätt att umgås i en mindre krets, och gå inte på några riktigt stora fester, säger han.

Teresa Palmquist, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som också deltog i pressträffen, påpekade att de regionala råden kan se annorlunda ut.

– Vi står inför midsomrar och semestrar där vi reser till andra delar av landet. Jag rekommenderar alla att ta reda på vad som gäller dit man ska, säger hon.