Malin Mases Arvidsson förlorade sitt barn 2018. Foto: Hanna Lilja

Minnesstund hedrar alla som mist sitt barn

Två dagar innan skådespelaren Malin Mases Arvidsson dotters planerade födsel slutade hjärtat att slå. Nästa helg medverkar hon i en minnesstund på Skogskyrkogården för alla familjer som förlorat ett barn. – Jag saknar henne så otroligt mycket, säger Malin Mases Arvidsson.

  • Publicerad 12:20, 8 nov 2019

I det frostbelagda gräset nedanför Almhöjden i Skogskyrkogårdens nordvästra hörn, bland utspridda blommor som lämnats kvar sedan Allahelgonahelgen, ligger det ett minnesmärke. En plats för att hedra alla de barn som dött i anslutning till födseln och sedan begravts utan en egen ordnad gravplats på Skogskyrkogården.

Malin Mases Arvidsson sätter sig på huk och tänder ett ljus intill den blanksvarta minnesstenen.

Minnesstund för spädbarnsdöda. Malin Asp och Malin Mases Arvidsson tänder varsitt ljus i minneslunden. I vagnen ligger Arvidssons dotter, Aurora. Foto: Hanna Lilja

– Vi har ett starkt band till varandra, vi som har förlorat ett barn, säger Malin Mases Arvidsson.

Dagarna innan Malins dotter Nike skulle födas var allt som det skulle. Ultraljuden såg bra ut, men fosterrörelserna hade minskat. Malin Mases Arvidsson åkte in till specialistmödravården för att undersöka hjärtljudet. De hittade inget hjärtljud. 

– Det går inte att beskriva, jag känner en sådan intensiv saknad efter Nike. Jag lärde känna henne i nio månader, säger Malin Mases Arvidsson.

Fick stöd på sjukhuset

På sjukhuset får Malin Mases Arvidsson sin första kontakt med Spädbarnsfonden. Hon får en påse med telefonnummer och information om vilket stöd som går att få.

Minnesstund för spädbarnsdöda. Malin Mases Arvidsson förlorade sitt barn 2018. Foto: Hanna Lilja

Åtta dagar senare fyller Malin 40 år och bestämmer sig för att göra en insamling på Facebook, till förmån för Spädbarnsfonden.

– Det bara växte och växte och hamnade till slut på 130 000 kronor, säger Malin Mases Arvidsson.

Spädbarnsfonden bidrar till forskning

Spädbarnsfonden är en ideell organisation som erbjuder stöd till familjer som har mist ett barn. De bidrar också till forskning för att motverka spädbarnsdöd.

Malin Asp är ordförande i Spädbarnsfonden och förlorade själv sitt barn 2010. När hon åkte in till förlossningen visste de inte att sonen var död.

Minnesstund för spädbarnsdöda. Malin Asps son dog 2010. Hon är ordförande för spädbarnsfonden som anordnar minnesstunden. Foto: Hanna Lilja

Hon blev blev sövd och fick göra ett akut kejsarsnitt.

– När jag väcktes fick jag träffa honom. Sorgen bär jag med mig resten av livet, men också kärleken till lilla Ivar. Alla på sjukhuset var helt fantastiska. Alla som kom in i rummet bekräftade honom. Jag blir så varm i kroppen, när jag tänker på det. De gratulerade att vi hade blivit föräldrar till ett så fint barn, säger Malin Asp.

Minnesstund för alla 

Minnesstunden för alla saknade barn i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården leds av Spädbarnsfondens grundare Ingela Bendt och ordförande Malin Asp. Det blir sång och diktläsning av Malin Mases Arvidsson, Sandra Janlen De Flon och Eva Svedberg Engström.

Varje saknat barns namn kommer att läsas upp. Efter minnesstunden samlas de som vill på ett närliggande café för en stunds fika, samtal och samvaro.

 – Sorgen går aldrig över, men det går att lära sig leva med den, fast ingenting blir det samma igen. Du blir en annan person efter, säger Malin Asp. 

Minnesstund för spädbarnsdöda. Malin Asp och Malin Mases Arvidsson tänder varsitt ljus i minneslunden. I vagnen ligger Arvidssons dotter, Aurora. Foto: Hanna Lilja

Förra årets minnesstund var väldigt krävande för Malin Mases Arvidsson, då de var nyligen drabbade. I år ska hon läsa dikter och sjunga.

– Att ge sorgen och den eviga kärleken till våra barn en röst. Det känns oerhört viktigt, säger Malin Mases Arvidsson. 

Fakta

Minnesstund i Stockholm

17 november 2019

Tid: kl 14.00-15.00
Plats: Skogskyrkogården, Heliga korsets kapell

Anmälan till: kansliet@spadbarnsfonden.se

https://www.facebook.com/events/375991996641124/

Visa merVisa mindre

Fakta

Om Spädbarnsfonden

Spädbarnsfonden är en ideell organisation för föräldrar och familjer som mist spädbarn. De verkar genom forskning och informationsspridning för att minska antalet barn som dör. Visionen är att inget spädbarn ska dö av förhållanden som kan upptäckas och där medicinsk kunskap för åtgärd finns tillgänglig.

Spädbarnsfondens stödgrupper i distrikten ordnar olika aktiviteter, samtalsgrupper, träffar och ordnar en familjehelg varje år.

Spädbarnsfonden delar ut minnespåsar till förlossningsavdelningar och sjukhus runt om i Sverige att ge till familjer som mist ett litet barn.

www.spadbarnsfonden.se

Visa merVisa mindre