Minnesstund för flyktingbarn på Fiskis torg

På fredagskvällen hölls en minnesstund för att hedra minnet efter de ensamkommande flyktingbarn som begått självmord. – Unga människor tar sitt liv bara för att vi inte ger dem en chans här i Sverige. Det är så ofantligt sorgligt, säger diakonen Pernilla Landin.

  • Publicerad 16:26, 20 maj 2017

Ett 150-tal personer tog sig till Fisksätra torg på fredagskvällen för att tillsammans hedra minnet efter de ensamkommande flyktingbarn som begått självmord.

Det var under parollen ”Inte ett liv till” som minnesstunden arrangerades av Nacka församling.

– Unga människor tar sitt liv bara för att vi inte ger dem en chans här i Sverige. Det är så ofantligt sorgligt, säger diakonen Pernilla Landin.

Text och musik framfördes

Skådespelaren Cecilia Nilsson läste texter från flera ensamkommande flyktingbarn som tappat tron och lusten att leva. Några musikstycken framfördes och tillsammans bad de närvarande sedan en kort bön på bland annat svenska, dari och arabiska innan man släppte upp 50 ballonger i skyn.

Läs också: Ensamkommande pojke tog sitt liv

I år har flera ensamkommande barn tagit sitt liv och minnesstunden på fredagskvällen var inte tillägnad någon särskild individ.

– Det finns många människor i Sverige som inte känner till hur det är, och det är viktigt att berätta. Jag möter dem som säger ”Jag dör hellre här än att tvingas att åka till ett land jag inte har någon anknytning till, där jag ändå kommer att dö”, säger Pernilla Landin.

Ringar på vattnet

Hon berättar att det inte finns några konkreta planer för liknande kvällar som den på Fisksätra torg men att initiativet redan har gett en del ringar på vattnet.

– Det är många som hört av sig till mig och sagt att de vill göra något liknande i sin egen kommun eller församling.