Minnesstund för barn som begravdes anonymt

1977 skulle Anita Malmén få sin första dotter – men Jessica andades inte när hon föddes. – Att jag aldrig tittade på henne är det jag ångrar mest i mitt liv, säger Anita. Nu hålls en minnesstund på Skogskyrkogården för alla som har förlorat ett litet barn.

  • Publicerad 14:49, 6 nov 2018

För 41 år sedan födde Anita Malmén en dotter som skulle få namnet Jessica. Men dottern hade slutat växa i magen när hon var 36 veckor gammal och andades inte vid födseln på Sabbatsberg.

– De frågade om jag ville se min dotter, men jag var i chock och jag trodde det skulle vara lättare att komma över det om jag inte såg henne. Att jag aldrig tittade på henne är det jag ångrar mest i mitt liv, säger Anita Malmén.

Inget stöd

Hjälpen och stödet från sjukhuspersonalen var minimal på den tiden. Det gavs inget stöd från barnmorskan eller läkaren, och inga samtal med kuratorer erbjöds.

Dagen efter födseln hade någon lämnat ett recept på sömnmedel och lugnande vid Anitas säng och hon skickades hem från sjukhuset.

Lades i massgravar

Jessica och tusentals andra spädbarn som dog skickades ända fram till 70-talet till Skogskyrkogården, där barnen ofta lades i vad som får kallas massgravar med andra barn.

Föräldrarna fick inte veta var deras barn begravdes. Men Anita fick senare veta att Jessica ligger i samma grav som fyra andra små döda barn.

Precis som många andra mammor, som på den tiden förlorade sina barn vid födseln, lämnades Anita ensam med sin sorg och sina känslor.

– Jag hade ingen att prata med. Det tog fyrtio år innan jag öppnade luckan jag hade stängt, säger Anita Malmén.

– Då kunde jag för första gången säga att jag är mamma till två flickor. Den ena lever och den andra är en ängel.

Anita Malmen

Föddes samma datum

1982 fick Anita sin andra dotter som föddes på exakt samma datum som Jessica hade gjort. Men under lång tid efter Jessicas födsel stängde Anita bara in sina känslor och tankar om första dottern.

Hon besökte bara Skogskyrkogården två gånger på 40 år. En av dem för att ge första dottern en riktig begravningsceremoni, 17 år efter hennes död.

Här begravdes Jessica vid tillsammans med fyra andra bebisar. Foto: Åsa Sommarström

Men så förra året kom hon i kontakt med sina känslor, tog kontakt med Spädbarnsfonden och började prata med en kurator på Danderyds sjukhus.

– Då kunde jag för första gången säga att jag är mamma till två flickor. Den ena lever och den andra är en ängel. Det var så svårt att bara kunna säga de orden, berättar Anita.

Fått minnesplats

Och under 2018 har Anita och andra föräldrar också fått en minnesplats på Skogskyrkogården för alla de barn som begravts anonymt. Dessutom kan nu föräldrar digitalt söka på sina döda barns namn och se var på kyrkogården de ligger.

– Jag tycker det är fantastiskt att det finns en plats att komma till nu och att man visar respekt för sorg i kropp och själ, säger Anita Malmén och fortsätter.

– Men det här är också ett upprop så att alla förstår att de inte är ensamma i sin sorg. Vi måste bryta tystnadskulturen som finns, säger hon.

Barnens namn läses upp

Den 18 november 14.00 hålls också en minnesstund i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården. Då tänds ljus, och namn på saknade spädbarn läses upp.

Ingela Bendt, grundare av Spädbarnsfonden, leder minnesstunden.

– Alla som har mist ett litet barn är välkomna, säger hon.

Ingela Bendt är grundare av Spädbarnsfonden.  Foto: Åsa Sommarström

Minnestunden har inga religiösa förtecken. Och Ingela Bendt är övertygad om att både den och minnesplatsen behövs för att få fler att våga och vilja prata om vad som hände dem och deras barn.

– Det är väldigt många som varit med om det här. Men det är fortfarande så tabubelagt, och jag tror det finns ett väldigt stort uppdämt behov att prata.

Fakta

Vad är Spädbarnsfonden?

Spädbarnsfonden är en ideell organisation för föräldrar och familjer som mist spädbarn. Organisationens vision är att inget spädbarn ska dö av förhållanden som kan upptäckas och där medicinsk kunskap för åtgärd finns tillgänglig.

Målen för organisationen är följande:

  • Att minska antalet barn som dör före födelsen eller under det första levnadsåret.
  • Att alla föräldrar som mist ett barn och andra anhöriga till barnet ska få stöd i sorgen.
  • Att öka forskningen och kunskapen kring spädbarnsrelaterade dödsfall.
  • Att bryta tabun kring spädbarnsdöd hos allmänheten, hälso- och sjukvård och beslutsfattare
Källa: Spädbarnsfonden
Visa merVisa mindre