Carolina Sinisalo höll ett fint invigningstal. Foto: Linda Dahlin

Minnesplatsen mot våld och för kärlek invigd

På fredagseftermiddagen invigdes minnesplatsen mot våld och för kärlek vid Akalla torg. Då avtäcktes skulpturen ”Under samma tak” intill minnesträdet som tidigare planterats på platsen. – Monumentet är till för att vi ska komma ihåg alla de här killarna som dött, sa Carolina Sinisalo i sitt invigningstal.

  • Publicerad 18:09, 1 jun 2018

På fredagseftermiddagen invigdes äntligen minnesmonumentet mot våld och för kärlek vid Akalla torg. Det står intill minnesträdet som planterades i höstas.

– Det här monumentet är här för att vi ska komma ihåg alla de här killarna som dött. Alla de har namn, de är inte bara en siffra i statistiken, sa Carolina Sinisalo i sitt invigningstal.

Det är hon som tillsammans med sin vän Susanne Ris ligger bakom idén till minnesplatsen efter att hennes son Robin Sinisalo sköts ihjäl utanför sin egen port i Akalla den 19 januari 2016.

Robins storebror Alejandro, som också blev skjuten samma dag, men överlevde, klippte bandet under invigningen.

Invigningen lockade många, både unga och gamla och radio, tv och tidningar. Bakom arrangemanget stod Stockholms stad tillsammans med organisationen #Fuckvåldet, som Carolina Sinisalo startat samt Stockholm konst. Kista SC hjälpte till och bjöd på fika till alla efteråt. 

Stadsdelsnämndens ordförande Elvir Kazinic invigningstalade. Han tackade Carolina Sinisalo för hennes kamp mot våldet och hennes engagemang för att skapa minnesmonumentet.

– Vårt mål är att ingen ska behöva uppleva det du har gjort, sa han i sitt tal.

Mohammed Nuur (S) som hade med sig sitt barn Sami höll också ett fint tal.

Carro Sinisalo du är en individ som jag aldrig kommer klura ut var du hämtar din styrka ifrån men en sak vet jag och det är att många är evig tacksamma för din och din familj kamp mot våldet. Så jag står här idag att minnas men också att göra en löfte att vara deras röst tills jag vandrar på denna jord för de som inte kan längre göra sin röst hörd.”

Amira sjöng en låt invigningsdagen till ära och hon berörde alla med sitt känslosamma framträdande och tal efteråt.

– Den här kärleksfulla energin som vi har här idag ska vi fortsätta att ta med oss, sa hon

Monumentet ”Under samma tak” är skapat av ungdomar i stadsdelen med stöd av Stockholm konst.