Inte normalt. "Från samhällets sida måste vi vara tydliga med att säga att det här är inget normalläge", sa inrikesminister Mikael Damberg när han besökte Sätra. Foto: Claudio Britos

Ministern: Skjutningarna är en nationell kris

"Det här ska inte vara ett normalläge". Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S), som i onsdags besökte Sätra. Ett Sätra skakat av morden på tre unga killar.

  • Publicerad 17:46, 17 apr 2019

– Det är lite konstigt. Det är fler journalister här än boende just nu, säger en ung Sätrabo som blickar ut över torget.

På den plats där det sedan i torsdags stått människor som sörjt sina döda vänner och släktingar, står det under onsdagseftermiddagen fullt med kameror, poliser, Säpovakter och journalister.

Anledningen är att Mikael Damberg (S), inrikesminister, har kommit till Sätra för att höra hur polisen och stadsdelen jobbat sedan tre unga människor sköts ihjäl här förra veckan. Vid minnesplatsen brinner fortfarande ljusen.

– Jag förstår att det här är en stadsdel i sorg. Många här kände de drabbade och det finns en växande ilska över vad de här kriminella gängen ställer till med. Det är ofta narkotikahandeln som driver det här, som lockar in unga människor i väldigt farliga miljöer och från samhällets sida måste vi vara tydliga med att säga att det här är inget normalläge, det ska pressas tillbaka, säger Damberg.

Det här är en utveckling som pågått under lång tid – varför har ni inte lyckats stoppa den?

– Långsiktigt handlar det om att segregationen i våra fattigaste bostadsområden har ökat över tid, trots politiska insatser. Förra mandatperioden gjorde vi kraftfulla insatser för att motverka segregationen och få fler i arbete, vilket delvis har lyckats. Men det krävs långsiktigt arbete för att skapa hopp och framtidstro hos unga människor. Men det handlar också om att vi har haft en för svag och inte så närvarande polis i Sverige.

Regeringens recept för att komma åt det: 10 000 fler polisanställda ska anställas fram till 2024 och polisen ska få bättre verktyg för att komma åt de kriminella gängen, säger Damberg. Bland annat att polisen till sommaren ska få mandat att sätta upp övervakningskameror för att komma åt narkotikahandeln.

Mer än poliser då?

– En viktig långsiktig satsning vi gör är att vi fullföljer skolkommissionens förslag om en miljardsatsning för ökad likvärdighet i skolan. Det krävs också mer samarbete mellan polis och socialtjänst så att man snabbt reagerar om unga människor hamnar snett.

Från förorterna har det lyfts krav på att skjutningarna ska kallas för en nationell kris. Tycker du att det är det?

– Att vi har så mycket skjutningar i Sverige är en nationell kris, för det är helt onormala nivåer vi har. Därför är det viktigt att regeringen är närvarande här, oavsett var i Sverige skjutningarna sker så är det lika oacceptabelt och ska bekämpas. På det sättet är det en nationell angelägenhet.

Snart ska tre familjer här i Sätra begrava sina söner. Vad vill du säga till dem?

– Att jag beklagar sorgen och att jag förstår den upprördhet man känner. Det här får inte vara normalt, det är inget man ska vänja sig vid i Sverige. Och det är därför hela samhället måste ta kraftfullt avstånd från de kriminella gängen och se till att de inte kan förstöra livet för så många unga människor.

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos