CYKLA MOT ENKELRIKTAT

Vad gäller saken?

Stockholms stad har i flera år försökt hitta ett sätt att låta cyklister färdas i en annan riktning än bilisterna. Under 2016 genomfördes försök i innerstan.

I början av 2019 tog Stockholms stad flera beslut om att cyklister ska undantas enkelriktning. Totalt antogs 357 lokala trafikföreskrifter.

En privatperson överklagade föreskrifterna och både länsstyrelsen och Transportstyrelsen kom fram till samma sak: Att cykla mot enkelriktat är inte tillåtet.

Transportstyrelsens beslut går inte att överklaga men för trafikborgarrådet i Stockholm, Daniel Helldén (MP), är frågan ändå inte över.

Visa merVisa mindre

Ministern om enkelriktat-striden: ”Var olagligt i Stockholm”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) slår fast att Stockholms stads sätt att tillåta cykling mot enkelriktat var olagligt. – Man kanske bör kolla lagligheten först, säger han i riksdagen.

  • Publicerad 04:43, 22 mar 2020

Transportstyrelsen har ogiltigförklarat Stockholms stads upplägg för cykling mot enkelriktat. Det har fått stadens trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) att kräva handling från infrastrukturministern.

– Han måste vara tydlig med att det här går att göra, har Helldén tidigare sagt till Mitt i.

Ministern pikar Stockholms stad

Under en debatt i riksdagen fick ministern frågan om cykling mot enkelriktat av vänsterpartisten Jens Holm.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) svarar att Transportstyrelsens bedömning var rätt. Stockholms stads blå tilläggsskylt till enkelriktatskylten underkändes av Transportstyrelsen.

– I Stockholm har man satt upp olagliga skyltar och Transportstyrelsen konstaterade att det inte var lagligt, säger Eneroth under debatten.

Sedan klämmer han till de ansvariga i Stockholms stad ytterligare.

– Man kanske bör kolla lagligheten först i det man gör, säger ministern.

Skylten som dömdes ut

Tomas Eneroth påpekar att det med gällande lagar och föreskrifter går att lösa cykling mot biltrafiken.

– Det är möjligt att tillåta cyklar i båda riktningar även där bilarna går i en riktning, säger Eneroth.

Transportstyrelsen dömde ut Stockholms tilläggsskylt, och de trafikregler, som gjorde undantag från enkelriktatskylten. Däremot tycks Transportstyrelsen inte ha något emot ett cykelundantag från skylten om förbud mot infart. Om detta har Mitt i tidigare skrivit.

Allt om cykel mot enkelriktat: Reglerna, besluten, skyltarna

Säkerhet inte skäl för beslutet

I debatten snuddar ministern flera gånger vid säkerheten. Något som i denna fråga är hett diskuterad.

– Utgångspunkten är att främja cykling. Och vi ska främja säker cykling, säger ministern.

Transportstyrelsens pressmeddelande om beslutet innehöll säkerhetsaspekten – men det togs sedan bort för att själva beslutet inte är taget utifrån säkerhet.

Eneroth har efter riksdagsdebatten fått kritik i sociala medier för att inte vara påläst. En rapport från Sweco publicerad av Svenska cykelstäder visar tvärtom – att cykling mot enkelriktat är bra för säkerheten.

”Så här låter en infrastrukturminister som inte arbetar för ökad och säker cykling, men gärna vill ge sken av det. Och än mer oroväckande är dåligt påläst”, skriver cykelbloggaren Krister Isaksson på Twitter.

Fakta

Vad betyder skylten?

Den blå E16 är skylten som anger om en gata är enkelriktad och visar i vilken riktning alla fordon ska röra sig i.

Förbudsskylten C1 förbjuder infart med fordon. C1 kan förekomma utan E16, men E16 kan aldrig förekomma utan C1.

Skylten C3 förbjuder alla fordon utom cykel och moped klass II att köra in på en gata. Märket C3 innebär inte att gatan är enkelriktad.

Källa: Transportstyrelsen
Visa merVisa mindre