Ställer krav. Kommuner som inte har byggt på många år måste tänka om nu, menar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson. Foto: Regeringkansliet

Ministern: Inget straff för kommuner som säger nej till nyanlända

Kommuner som väljer att pausa mottagandet av nyanlända riskerar inte något straff, enligt arbetsmarknads- och etableringsministern Ylva Johansson (S). – Jag har inget behov av ökad konflikt med kommunsektorn.

  • Publicerad 10:34, 8 nov 2016

Jag utgår ifrån att alla kommuner vill följa lagen.

På måndagen skickade Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld (M) sin formella begäran till Migrationsverket och länsstyrelsen om att få pausa mottagandet av nyanlända tills vidare, vilket Mälarö Tidning tidigare rapporterat om.

”Att införa tvingande lagstiftningar med innebörden att vi i rekordfart måste få fram ett stort antal boenden har givetvis inte skapat fler bostäder”, skriver Reuterskiöld i sitt brev.

LÄS ÄVEN: Ekerö kommun pausar flyktingmottagandet

Samma dag höll arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) en pressträff där hon presenterade en lägesbeskrivning av regeringens arbete för ett hållbart mottagande och en effektiv etablering.

Enligt ministern är dock inga sanktioner aktuella i dagsläget för de kommuner som inte lever upp till bosättningslagen.

LÄS ÄVEN: Ekerös flyktingpaus delar länets kommuntoppar

– Jag har inget behov av att ha en ökad konflikt med kommunsektorn, utan tvärtom mer samarbete. Så jag utgår ifrån att alla kommuner vill följa lagen, säger hon.

Vad som på sikt kommer att hända med kommuner som bestämmer sig för att ta en paus i mottagandet vill Ylva Johansson inte spekulera i:

– Hittills har vi haft en situation där kommunerna följer lagen och jag utgår ifrån att man kommer att göra det även fortsättningsvis.

LÄS ÄVEN: Oppositionen om flyktingstoppet: "Ett fegt beslut"

– Jag tror att alla kommer att leva upp till sina åtaganden, säger hon.

Kommunerna kan i dag ansöka om byggbonusstöd för bostäder till nyanlända och byggföretag kan söka investeringsstöd. Regeringen har tillsammans med de borgerliga partierna dessutom lämnat ett förslag om tidsbegränsade bygglov för tillfälliga och flyttbara bostäder.

LÄS ÄVEN: L står inte bakom beslutet: ”Ett känsligt läge inom alliansen”

Ylva Johansson har dock förståelse för att det kan vara svårt för vissa kommuner att plötsligt leva upp till anvisningslagen.

– Vi har flera kommuner som inte har byggt på väldigt många år, därför har man också i många år sagt att man inte vill ta emot några. Dessa kommuner måste lägga om nu, vilket också är vitsen med den här lagen. Kommuner som inte jobbat lika hårt med de här frågorna tidigare måste börja göra det nu, säger arbetsmarknads- och etableringsministern.

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli tryggare?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...onsdag 20/10 11:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre kommun att åldras i?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...tisdag 19/10 12:07

Ett år till valet – Vad vill Ekerö göra åt bostadssituationen?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...måndag 18/10 11:49