Sven-Erik Bucht hos Susanne Andersson på Stora Lundby. Foto: Läsarbild Maria Soläng

Ministern besökte drabbade Vallentunabönder

På onsdagen besökte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Stora Lundby i Markim, en av alla gårdar som drabbas av torkan. Han föreslår nu att man kör ner foder från Norrland för att kompensera för missväxten. – Det räcker inte för oss, säger Susanne Andersson på Stora Lundby.

  • Publicerad 14:44, 4 jul 2018

I fredags berättade vi om hur hårt torkan slår mot kött- och mjölkbönderna. De odlar bland annat hö och spannmål att ge till sina djur. Men årets extrema torka kommer att ge missväxt och när det inte finns tillräckligt med foder får de skicka djuren till slakt. Situationen är likadan över stora delar av landet, vilket ger köer till slakterierna. Då blir tvingas bönderna i stället nödslakt hemma på gården, en risk som är överhängande på Stora Lundby.

I förmiddags kom landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ut till gården för att informera sig om läget hos lantbrukarparet Susanne och Björn Andersson och några andra bönder om

Vilket intryck fick du?

– Att det är en jättefin gård där de drabbats riktigt rejält av torkan.

Så vad kan regeringen göra för att underlätta för lantbrukarna?

– Vi gör en massa olika åtgärder. För tre veckor sedan var jag i Luxemburg och träffade jordbrukskommissionären för att lämna in en ansökan till EU:s krisfonder. Och Jordbruksverket tog för ett par veckor sedan beslut om att man får börja slå vissa arealer utan stöd och om att göra förtida utbetalningar. Vi ser på om man kan flytta om grovfoder inom landet eftersom det finns områden där det är bättre med foder. Då skulle vi slippa importera. Men det absolut bästa vore om det börjar regna.

Importstopp

Susanne Andersson är lite skeptisk till att köra ner foder från Norrland.

– Det går åt så mycket foder och jag tror inte att det räcker. Vi är väldigt oroliga. De senaste dagarna har vårt spannmål kommit upp i ax. Men det är så få plantor som kommit upp. Det blir så tunt när det inte varit något regn.

Hon skulle helst vilja ha ett importstopp på kött så att konsumtionen av svenskt kött ökar. Då får slakterierna bättre avkastning och kan ta emot fler djur.

Nej till stopp

För det fick hon dock inget gehör. Svensk livsmedelsförsörjning är beroende av import. Och importstoppet går på tvärs mot EU-medlemskapet.

– Det är inget vi kan genomföra, säger Sven-Erik Bucht. EU bygger på fri varurörlighet så det är ingen lösning. Men vi måste marknadsföra svenskt kött bättre inte bara i Sverige utan också i andra länder. Vi har världens bästa säkerhet och har minst antibiotika på gårdarna. Köptrycket på svenskt kött ökar faktiskt. Svenska konsumenter har upptäckt att svenskt kött håller världsklass.