Ministerbesök på ministeriet

– Men vad är det du gör? Civilminister Ardalan Shekarabi fick förklara sig så gott han kunde när han träffade eleverna från Kunskapsskolan i Spånga. Barnen och ministern var tillsammans på Berättarministeriet i Husby.

  • Publicerad 09:52, 7 sep 2016

Sedan 2015 har Berättarministeriet en skrivarverkstad, granne med biblioteket, i Husby centrum. Den här dagen skulle klass 4:2 från Kunskapsskolan i Spånga komma på besök. Två medelålders män i mörka kostymer genomsökte lokalerna innan barnen kom. Anledningen var att civilminister Ardalan Shekarabi också skulle vara med.

– Det är en mycket intressant verksamhet och jag är glad att ha blivit inbjuden, sade civilministern.

Berättarministeriet öppnade sin första skrivarverkstad i Södertälje 2011, två år senare öppnade verkstan i Husby centrum. I Hagsätra startade verksamheten 2015 och nästa höst öppnas ytterligare en verkstad i Göteborg. Verksamheten bedrivs i områden som är socioekonomiskt utsatta och har hög arbetslöshet.

– Vi är fullbokade hela tiden, säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet. Trycket är enormt, men vi tar bara emot klasser och barn från upptagningsområdet.

Berättarministeriet vill fungera som stöd till lärarna i deras undervisning. Samtliga program och aktiviteter är gratis och tillgängliga för barn och unga mellan 8 och 18 år. Men särskilt fokus ligger på elever i årskurs 2–5, då skrivandet formas.

Dilsa Demirbag-Sten visar Ardalan Shekarabi runt i lokalerna innan första klassen kommit.

– Alla ytor är kommersiella nuförtiden, bara på biblioteket och här hos oss kan barn vara utan att konsumera.

Men även Berättarministeriet har en butik, ”Alien Supermarket” , som säljer syre på burk och atmosfär i kartonger. Där finns också krämen ”grön utan sol”, som kan vara bra att ha och speciella rymdglasögon. Allt är på låtsas och till för att få fart på fantasin.

– Vi har ett ”förlag” här, berättar Dilsa Demirbag-Sten, som för tillfället går dåligt. Vår redaktör Schwartz är på dåligt humör, eftersom vi lider brist på fantasi. Därför ber vi barnen om hjälp.

Barnen skriver en gemensam inledning, sedan övergår övningen till individuellt skrivande. De får följa hela processen, från idé till färdig bok. Övningen slutar med att alla får med sig ett exemplar av boken de skrivit hem.

Berättarministeriets verksamhet bedrivs till stor del av volontärer. Civilministern undrar vilka de är.

– De är som regel kvinnor, välutbildade, de som förstår vikten av utbildning, svarar Dilsa Demirbag-Sten.

Efteråt tackar Ardalan Shekarabi för inbjudan.

– Det var ett av de mest inspirerande besöken jag varit med om.

Ardalan Shekarabi  blev civilminister efter valet 2014. 1989 kom han som politisk flykting till Sverige från Iran. Han var elva år när han kom hit och han har egna erfarenheter av hur det är att erövra ett nytt språk.

– När jag kom till Sverige talade jag bara persiska, inget annat. Då fanns inget Berättarministerium, men jag hade bra lärare. Lärare, som arbetade med inspiration, spelade en helt avgörande roll för mig och min möjlighet att komma in i det svenska samhället.

Berättarministeriet

Berättarministeriet har skrivarverkstäder i Södertälje, Husby och Hagsätra. Inom kort öppnas en verkstad även i Göteborg.
Verksamhetens målsättning är ett Sverige där alla är trygga i det skrivna ordet och har förutsättning att aktivt delta i samhällslivet. Berättarministeriet finns i socioekonomiskt utsatta områden med hög arbetslöshet. Berättarministeriet tar enbart emot klasser från sina upptagningsområden och vill fungera som stöd till lärarna i deras undervisning. Berättarministeriet erbjuder en rad kostnadsfria program, som att till exempel göra tidning, bok eller animerad film.
Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse – ett projekt där kommuner, näringsliv och den ideella sektorn samverkar.

Visa merVisa mindre