Minister agerar efter larm om ”social dumpning”

Solna, Täby och Sollentuna har anklagats för att skicka bidragsberoende personer till glesbygdskommuner. I dag mötte civilministern en rad kommuner för att diskutera problemet, rapporterar TT.

  • Publicerad 14:52, 14 jan 2020

Som Mitt i tidigare har berättat har Solna hjälpt socialt utsatta personer att flytta till glesbygdskommuner med lediga bostäder, bland annat till ekonomiskt utsatta Kramfors i Ångermanland. Kramfors har larmat om att det handlar om ”social dumpning”, och även bland annat Täby och Sollentuna har anklagats.

På tisdagen var kommunalråd från Kramfors och 18 andra glesbygdskommuner inbjudna av civilminister Lena Micko till ett möte för att diskutera frågan. Kommunernas krav är att regeringen griper in, rapporterar TT och Aftonbladet.

Civilminister Lena Micko. Foto: Pressbild

Enligt TT utlovas inte några konkreta förändringar av socialtjänstlagen eller bosättningslagen efter tisdagens möte. I stället vill Lena Micko tillsätta en snabb kartläggning och diskutera problemet med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR):

– Tillsammans behöver vi, staten tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, gå igenom dels om det är förändringar som behöver göras när det handlar om ansvaret och dels rollerna – staten och kommuner, säger Lena Micko till TT.

Solna anklagas för att dumpa bidragsberoende i glesbygdskommuner

Lars Rådén (M), kommunalråd i Solna med ansvar för arbete och integration, menar att regeringen agerar på ett sätt som ställer kommuner mot varandra och att det är staten som har misslyckats med etableringen av flyktingar:

– Att påstå att någon dumpar är ju att man inte tar sitt ansvar. Vi i Solna tar vårt ansvar och fullföljer vårt åtagande. Vi ger under två år ett omfattande stöd med bostad, yrkesutbildning, språkutbildning, jobbcoachning. Nästan 90 procent kommer ut i arbete också av dom kommunen får hjälpa, kommenterar Lars Rådén.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

De ska se till att butikerna följer pandemilagen

Nyheter Mitt i tar rygg på trängselinspektörerna Max 20 kunder i butiken och handsprit i entrén. I Barkarby outlet följs den nya pandemilagen till punkt och pricka, kan länsstyrelsens inspektörer konstatera. "Butikerna vill göra rätt", säger...tisdag 26/1 11:40

Kommunen anordnar digitalt möte om trygghet

Nyheter Anmäl dig i dag om du vill vara med på mötet på torsdag På grund av coronapandemin fungerar inte fysiska informationsmöten just nu, men digitalt går så klart bra. På torsdag anordnar kommunledningen ett första sådant informationsmöte online, och då är det...tisdag 26/1 5:40