Minister agerar efter larm om ”social dumpning”

Solna, Täby och Sollentuna har anklagats för att skicka bidragsberoende personer till glesbygdskommuner. I dag mötte civilministern en rad kommuner för att diskutera problemet, rapporterar TT.

  • Publicerad 14:52, 14 jan 2020

Som Mitt i tidigare har berättat har Solna hjälpt socialt utsatta personer att flytta till glesbygdskommuner med lediga bostäder, bland annat till ekonomiskt utsatta Kramfors i Ångermanland. Kramfors har larmat om att det handlar om ”social dumpning”, och även bland annat Täby och Sollentuna har anklagats.

På tisdagen var kommunalråd från Kramfors och 18 andra glesbygdskommuner inbjudna av civilminister Lena Micko till ett möte för att diskutera frågan. Kommunernas krav är att regeringen griper in, rapporterar TT och Aftonbladet.

Civilminister Lena Micko. Foto: Pressbild

Enligt TT utlovas inte några konkreta förändringar av socialtjänstlagen eller bosättningslagen efter tisdagens möte. I stället vill Lena Micko tillsätta en snabb kartläggning och diskutera problemet med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR):

– Tillsammans behöver vi, staten tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, gå igenom dels om det är förändringar som behöver göras när det handlar om ansvaret och dels rollerna – staten och kommuner, säger Lena Micko till TT.

Solna anklagas för att dumpa bidragsberoende i glesbygdskommuner

Lars Rådén (M), kommunalråd i Solna med ansvar för arbete och integration, menar att regeringen agerar på ett sätt som ställer kommuner mot varandra och att det är staten som har misslyckats med etableringen av flyktingar:

– Att påstå att någon dumpar är ju att man inte tar sitt ansvar. Vi i Solna tar vårt ansvar och fullföljer vårt åtagande. Vi ger under två år ett omfattande stöd med bostad, yrkesutbildning, språkutbildning, jobbcoachning. Nästan 90 procent kommer ut i arbete också av dom kommunen får hjälpa, kommenterar Lars Rådén.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Halkolyckorna ökar – 30 procent fler benbrott

Nyheter Det här ska du tänka på innan du ger dig ut Olyckor kopplade till halka ökade under förra veckan. Det här kan du tänka på innan du ger dig ut på isiga och snöiga gator.söndag 24/1 6:15

"En prioriterad fråga"

Nyheter Thunes (M) lovar att Alliansen är fortsatt positiva Anledningen till att kommunen drog i bromsen när det gäller Norrvikens sjösportcenter under hösten i fjol var att de anbud som hade kommit in översteg budgetramen, förklarar kommunstyrelsens...lördag 23/1 9:20