Besök. Hästen Mini ska tillsammans med kompisen Nexxo besöka ett demensboende och ett rehabiliteringshem på julafton. Foto: Annika Öhrström

Minihästen ska sprida glädje i jul

För att minska ensamhet och sprida glädje på julafton ska miniatyrhästen Mini besöka äldreboenden i Gribbylund.

  • Publicerad 08:00, 23 dec 2020

Mini är en amerikansk miniatyrhäst som har bott i ett stall i Täby sedan i somras.

På julafton kommer hon tillsammans med hunden Nexxo och några andra hästar från stallet att besöka ett demensboende och ett rehabiliteringshem i Gribbylund.

– Vi ska stå utanför och så ska de äldre få komma ut och klappa dem, det är första gången som han ska göra något sådant, säger Annika Öhrström.

Den lilla hästen har egentligen det stora namnet Starlight Amazing Sun Dance och är 13 år. Innan han kom till Täby har han bott både i USA och Danmark. Tanken är att han nu ska börja jobba med att åka runt till olika äldreboenden för att minska ensamheten hos de äldre.

Att komma på besök till de äldre i Täby just på julafton var en självklarhet menar Annika Öhrström.

– Vi vet att många mår väldigt bra av att få klappa på en mule och mysa med hästen. Det är ett annorlunda år i år då många kanske är ensamma. Hon kan verkligen få människor att må lite bättre, säger Annika Öhrström.

Får mycket uppmärksamhet

– Det som också är bra är att hon har andra möjligheter än en vanlig häst då hon är så liten. Hon kan bland annat åka hiss.

Idag får de mycket uppmärksamhet när de är ute i Täby.

– Vi märker att folk blir väldigt glada när de ser oss. Kanske för att Mini och Nexxo är nästan lika stora, säger hon.

På besök. Annika Öhrström. tillsammans med den amerikansk miniatyrhästen Mini.