Erika Magnusson, producent på biblioteken på Kungsholmen. Foto: Privat bild

Minifestival på Kungsholmen gör debut under Kulturnatten

Koreanska barnlekar från Squid Game, modevisning och snack om livsförhållandena på Kungsholmen kring år 1900. Minifestivalen Lokal scen Kungsholmen är fullspäckad och debuterar i april.

  • Publicerad 19:15, 16 apr 2022

Det är stadens bibliotek som anordnar festivalen på bibblan vid Fridhemsplan den 23 april mellan 18.00 och 24.00.

Alla som framträder har anknytning till Kungsholmen – en festival för, av och med kungsholmare berättar Erika Magnusson, producent på biblioteken på Kungsholmen.

– Många författare och målare tittar förbi oss och undrar om vi inte kan samverka. Då föddes idén om vi skulle samla alla programpunkter till en enda kväll.

Mycket Sydkorea

Sydkoreas ambassad ska under året öppna ett kulturinstitut vid Rådhuset berättar Erika Magnusson och därför blir det en hel del Sydkorea under kvällen.

– Sydkoreanska ambassaden kommer vara här med koreanska folkdräkter som man kan fotas i. Och de kommer lära ut barnlekar från Squid Game, säger Erika Magnusson som berättar att snacks och tilltugg från landet också serveras.

En modevisning hinns också med under kvällen då det även hålls flera samtal med författare från Kungsholmen. Deckarförfattaren Lotta Luxenburg är en.

Populär deckarserie

– Lottas deckarserie är väldigt utlånad hos oss och andra bibliotek. Hennes huvudpersoner bor och jobbar här på Kungsholmen, säger Erika Magnusson.

Det här är första gången Lokal scen Kungsholmen hålls, men Erika Magnusson hoppas att festivalen hålls minst en gång om året i framtiden.

Att premiärkvällen börjar klockan sex på kvällen och slutar vid midnatt är en extra krydda menar hon.

– Vi är så glada att få göra det här under Kulturnatten för det är kul att ha öppet på natten för en gångs skull också.

Delar av programmet för Lokal scen Kungsholmen

Sydkoreanska ambassaden bjuder på snacks och man kan få prova en koreansk folkdräkt och utmana varandra i Squid Games barnlekar.

Yonhyok Choe föreläser om hur Sverige påverkat Sydkoreas politik, utbildnings- och välfärdssystem

Det blir modevisning och samtal med Daniel Moe. Han är fysikern som blev modedesigner och utmanar tekniska gränser i hållbara minimalistiska plagg.

Hans Lagerberg berättar om sin bok om första kvinnliga arbetarförfattaren Maria Sandel vars dikter ger i blick i livsförhållanden på Kungsholmen kring år 1900.

Var: Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket Sankt Eriksgatan 33

När: 18.00-24.00 den 23 april

Visa merVisa mindre

Snacks. Koreansk mat kommer serveras under minifestivalen. Foto: Pekka Pääkkö

180 platser

Kulturnatt Stockholm 2022 går av stapeln den 23 dä kulturverksamheter öppnar upp sina dörrar med fri entré för alla besökare mellan 18:00-24:00.

På över 180 olika platser i Stockholm kan besökare lyssna på orgeldueller, dansa danceoke, uppleva traditionell mongolisk kultur, stjärnskåda, bli spådd i runor eller sjunka ner i buddhistisk meditation.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre