Mineralolja läckte ut i skärgården

Det var mineralolja som av hittills okänd anledning läckt ut i delar av Stockholms skärgård under tisdagen. Under onsdagsmorgonen ska dykare undersöka om det finns kvar olja under vattenytan. En förundersökning är inledd om misstänkt brott mot lagen om utsläpp från fartyg.

  • Publicerad 07:55, 7 nov 2018

Det var i går, tisdag, som flera personer hade sett ett oljeliknande ämne i farleden mellan Vaxholm och Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård. Kustbevakningen var snabbt på plats och kunde börja bekämpa utsläppet.

Bland annat lades absorberande länsor ut på ställen där ansamlingar av olja påträffades.

Senare under dagen kunde analyssvar konstatera att det var mineralolja som läckt ut. Var oljan kommer från är ännu oklart.

Minskade i mängd

Under tisdagseftermiddagen minskade den synbara oljan i mängd. Kustbevakningen kommer att vara kvar i området med miljöräddningsfartyg för att ha uppsikt.

En förundersökning är inledd om misstänkt brott mot lagen om utsläpp från fartyg. De berörda kommunerna Vaxholm, Värmdö och Österåker är informerade om utsläppet.

På onsdagsmorgonen ska dykare undersöka vattnet med utgångspunkt från bland annat Boda brygga, Abborrkroken och Sollenkroka i Värmdö kommun för att se om det finns kvar olja under vattenytan.

– Oljan som syntes igår försvann eller löstes upp i vattnet. Vi ska undersöka om det finns mer under vattenytan, säger Mattias Lindholm, presstalesman för Kustbevakningen.

Var kommer utsläppet från?

– Förundersökningsarbetet befinner sig i ett tidigt läge, och jag kan inte säga något om det än så länge, säger han.

Hur skadlig är oljan?

– Den är ofarlig för människor, men havmiljön påverkas alltid av olja oavsett om den är giftig eller inte. Fåglarnas fjäderdräkt kan bli kladdig och mikroorganismer på havsbotten påverkas. Det är svårt att säga vad det här utsläppet får för konsekvenser i nuläget, säger Mattias Lindholm.

Tisdagens väder med dålig sikt på grund av moln gjorde det svårt för Kustbevakningen att få en överblick över utsläppet från luften.

– Om dykarna upptäcker mer olja fortsätter arbetet, annars avslutar vi arbetet, säger Mattias Lindholm.