Mindre träning – längre resor för crossförare

Järva motorklubbs 250 barn och ungdomar tvingades fly Barkarby motorstadion vid årsskiftet. Men flera av dem hoppas att motorcyklarna ska släppas in i Hansta naturreservat igen. – Mina barn vill hellre ha en crossbana än en park bredvid motorvägen, säger Jennie Jakobsson.

  • Publicerad 06:00, 9 maj 2018

Restiden till träningarna har mer än fördubblats för Jennie Jakobsson, sambon Jesper Karlsson och barnen Grim, 13, Vile, 10, och Tuve, 8, från Östermalm. Från omkring 20 minuter till Barkarby motorstadion till 45 minuter till Vikbanan i Väsby.

Flera barn i Järva MK har tvingats sluta att vara med på organiserade motocrossträningar.

– För en del blev det för långt att åka för att hinna i tid till träningen. Man hinner inte hem från jobbet, hämta barnen och motorcykeln och åka i rusningstrafik, säger Jennie Jakobsson.

Grim Jakobsson, 13 år från Järva MK får färre tränarledda pass i Väsby. Foto: Stefan Källstigen.

Mindre träning för barnen

Grim Jakobsson är också besviken. Han har fått växla ner från tränarledda pass varje vecka till varannan vecka.

– Jag tycker inte att det är särskilt bra. Mindre träning för mig och alla andra som körde där.

Han har svårt att förstå att Stockholms stad vill anlägga en park där motorbanan ligger.

– Jag tror inte att så många kommer gå till den parken eftersom den ligger bredvid en jättestor motorväg. I stället blir det längre för mig och många andra att åka till träningen och färre träningstillfällen.

Bara två banor kvar i norra Stockholm

Järva motorklubb kämpade i flera år att få vara kvar på Barkarby motorstadion i Hansta naturreservat. Men regeringen beslutade 2013 att klubben skulle lämna senast den 31 december 2017.

Att flera rödlistade insekter trivs bättre på motorbanan än på många andra hålla i Mälardalen verkar inte få Stockholms stad att ändra sig. Motorbanan ska göras om till en entré till naturreservatet.

Liten bastardsvärmare är en av de rödlistade arterna som hittats på Barkarby motorstadion. Foto: Harald Süpfle/Wikimedia Commons.

Nu finns bara två motocrossbanor kvar i norra delen av länet: Vikbanan i Väsby och Arlandabanan.

– Oerhört tråkigt. Det försämrar för alla som utövar sporten. Vi väldigt många som har närmare till Barkarby och Järva än till Väsby. Det finns ju ingen bana i Sollentuna, Solna eller Järfälla, säger Jennie Jakobsson.

Dubbla medlemsskap

Järva MK har ett samarbetsavtal med Upplands Väsby MK och flera åkare har bytt Barkarby motorstadion mot Vikbanan. Upplands Väsby MK har fått omkring 25 nya medlemmar och ett tiotal åkare som fortsätter att köra för Järva MK.

Men Ronny Böhlin, ordförande i Upplands Väsby MK, jublar inte.

– Det är tragiskt att Barkarby motorstadion försvinner. Den var ett bra komplement till vår bana. Det gynnar ju oss men jag hade hellre sett att banan låg kvar där borta, säger han.

Jennie Jakobsson och sonen Grim, 13 år, från Järva MK tränar numera i Väsby. Foto: Stefan Källstigen.

Jennie Jakobsson och hennes familj är numera medlemmar i Upplands Väsby MK. Men de har också kvar medlemsskapen i Järva MK. De hoppas trots allt att Barkarby motorstadion ska öppna igen.

– Den ligger vid en fyrfilig motorväg och stör inte någon. Det är svårt att hitta en bättre plats för en motorbana, säger Jennie Jakobsson.

Fakta

567 medlemmar utan motorbana

Järva MK hade strax före årsskiftet 567 medlemmar som körde på Barkarby motorstadion. Klubben har nu ett samarbete med Upplands Väsby MK och kör på Vikbanan.

0-6 år: 16 pojkar, 1 flicka.

7-12 år: 100 pojkar, 21 flickor.

13-20 år: 99 pojkar, 21 flickor.

21-40 år: 111 män, 23 kvinnor.

41 år-uppåt: 147 män, 28 kvinnor.

Totalt: 473 män, 94 kvinnor.

De flesta medlemmarna var bosatta i Stockholms kommun men även i Järfälla, Sollentuna, Sundbyberg, Upplands-Bro, Nacka, Lidingö, Solna, Täby, Vallentuna, Österåker, Håbo, Upplands Väsby och Vaxholm.

Källa: Järva MK
Visa merVisa mindre