Tunnelbaneresandet har ökat sedan bottennoteringarna i våras. Foto: Mitt i

Mindre sommardipp än i fjol – fler åker tunnelbana igen

Sommardippen i antalet resenärer är i år mindre än i fjol. Det kan vara tecken på att stockholmarna sänker garden mot coronaviruset, men än är det ganska glest på de flesta tunnnelbanetåg.

  • Publicerad 04:55, 30 jul 2020

När pandemin slog till ratade stockholmarna tunnelbanan. Som mest sjönk åkandet med 65 procent jämfört med motsvarande vecka året innan.

Det är fortfarande färre resenärer än vanligt i tunnelbanan, men sakta börjar tågen att fyllas på igen. Antalet spärrpassager de senaste veckorna är 39 procent lägre än samma veckor förra året.

Resande med tunnelbana

Antal inpassager i tunnelbanan per vecka.

Loading…

Källa: Trafikförvaltningen Region Stockholm.

Resandet i sommar

På sommaren brukar antalet resenärer nästan halveras. I år har det bara sjunkit med en tredjedel.

– Jag tror att det beror på att det är många som tillbringar semestern hemma. Det kan nog också spegla att folk börjar slappna av mer och mer, det har ju folkhälsomyndigheten också sett, säger Claes Keisu på pressansvarig på trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Claes Keisu på pressansvarig på trafikförvaltningen i Region Stockholm. Foto: Pressbild.

Innebär det att det är mer trängsel?

– Svårt att säga, för de här siffrorna visar inte när på dygnet inpasseringarna sker. Vi vet att resandet på sommaren är mer utspritt över dygnet. Vår uppfattning är att trängselsituationen är ok vid de allra flesta avgångarna, säger han.

Hur kommer det gå när folk återvänder från semestrarna?

– Vi räknar med att resandet kommer öka igen. Men den 20 augusti går vi upp i full trafik igen, när sommartidtabellen är över, så sprids resenärerna ut på fler avgångar, säger han.

För att minska trängseln i kollektivtrafiken har regionen bett skolor att sprida ut sina starttider.