Fixar. Caroline Cederquist ordnar en julfika nedanför Ljunglöfska slottet på julafton för den som känner sig ensam. Foto: Privat/Gustav Gräll

Mindre ensamhet och mer julfika i Blackeberg

Blackebergsbon Caroline Cederquist firar jul själv i år. Därför väcktes tanken – varför inte fira med andra som är ensamma?

  • Publicerad 10:56, 22 dec 2020

I år är dottern hos sin pappa, och Caroline Cederquist ska fira jul med sina katter.

– Men så tänkte jag att det måste finnas fler ensamma människor, framför allt i år då ingen kan resa till sina släktingar eller vågar träffa äldre, säger hon.

Därför skrev hon ett inlägg i Facebookgruppen Blackeberg, där hon berättade att hon klockan 13.00 på julafton kommer att stå vid vattnet nedanför Ljunglöfska slottet och ha med sig saffransbullar och glögg.

Hit får vem som helst komma och fika en stund med henne, och man får gärna ta med eget fika också. Inlägget har fått över 200 gilla-markeringar och många kommentarer.

– Jag blev jätteöverraskad och glad, det är också flera som har bjudit hem mig att fira med dem.

Små saker betyder mycket

Om vädret tillåter kommer hon att breda ut filtar på marken, annars får de kura ihop sig på behörigt avstånd under något tak. Vem vet, kanske börjar någon sjunga en julsång eller läsa en dikt.

Caroline Cederquist tycker det är viktigt att prata om ensamhet och att små saker kan betyda mycket.

– Om det så bara är för fem minuter då man ses och tar en bulle och säger god jul. Jag hoppas det här kan bli en ny tradition. Vi får se hur många som kommer, jag kommer stå där som en liten tomte med munskydd.