Mindfulness med fågelfrön och teleobjektiv

Bagisbon Göran Åkerströms skarpa och nära bilder av stjärtmes, koltrast och grönsiska har tagit ordentlig skruv i sociala medier. Varför får fåglar så bra genomslag? Fotografen själv ser en tydlig trend och ett ökat intresse.

  • Publicerad 13:02, 9 mar 2017

– Fågelskådning har verkligen fått ett uppsving, det har blivit rätt hajpat. Kanske för att det finns en längtan efter att komma ut och koppla av. Att titta på fåglar är spännande för man vet aldrig vad som dyker upp. Jag har sett en del duvhökar och för två veckor sedan kom en havsörn, så det finns verkligen fågel här i krokarna. Det är kul!

Varför har just fåglar blivit så poppis?

– De finns liksom där runt hörnet, som en påminnelse om natur och ro. Vi tar dem för givet men stannar man upp är de roliga att titta på.

Göran Åkerström tror också att tv-tävlingen Det stora fågeläventyret, där kändisar är ute med fågelskådare, har eldat på intresset hos allmänheten. Men att så många skulle gilla hans fåglar på facebook var han inte beredd på.

– Jag trodde inte att det skulle bli så uppskattat och blev taggad av att det fick så bra genomslag.

Uppvuxen i Bagarmossen har han hela sitt liv trampat Nackareservatets stigar. Göran Åkerström har alltid hobbyfotat mycket men inte haft armbågar nog att satsa på en karriär som fotograf enligt honom själv. Fåglarna har också varit honom kära så länge han kan minnas. För att lyckas fånga fåglarna på bild krävs ett bra teleobjektiv, lite frön och en hel del tålamod, säger Göran Åkerström.

Vilken bild är du mest nöjd med?

– Stjärtmesarna, för de är så svåra att fånga, de är så snabba. Talgoxe och blåmes är lättare.

Grönsiska är också svårt, de är skygga och vill inte vara med på bild.

Vad gör en bra fågelbild?

– Att det inte bara avbild, utan att man får någonting mer av karaktären, en liten blick till exempel eller annan detalj.

Vad får du ut av att fota fåglar på fritiden?

– Det är mindfulness.