Vid en mur vid en gångtunnel i Farsta har en mängd rosor lagts av personer som tänker på den skottskadade pojken. Foto: Nils Jönsson

Minderåriga i skottdrama – 16-åring häktad

En pojke skadades svårt i ett skottdrama i Farsta förra veckan. En minderårig person är misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott. En 16-årig pojke har häktats misstänkt för att ha hanterat vapnet.

  • Publicerad 11:37, 13 nov 2020

Vid en mur vid en gångtunnel i Farsta ligger en mängd rosor på marken. Den skottskadade pojkens namn ramas in av ett hjärta och mitten ytterligare en ros.

”För alltid i våra tankar”, står på en sten bredvid hjärtat. Barn på väg till skolan stannar till vid platsen i det lätta regnet på fredagsmorgonen.

Utredning pågår

Samtidigt pågår en förundersökning och parallellt en utredning enligt Lagen om unga lagöverträdare efter händelsen i onsdags eftermiddag.

Enligt bland annat Dagens Nyheter och Expressen var det en 17-årig pojke som av misstag blev skjuten av en 14-årig pojke i en källarlokal. Den 17-årige pojken vårdas på sjukhus med allvarliga skador. Platsen är fortsatt avspärrad medan utredningen fortsätter.

– Det finns en misstänkt person som är under 15 år gammal och den skadade personen är under 18 år, säger Sara Stolper, åklagare vid Söderorts åklagarkammare till Mitt i.

"En olyckshändelse"

– Det rör sig om en olyckshändelse. Av hänsyn till att de involverade är så unga vill jag inte lämna några ytterligare kommentarer, säger Olof Bexell, som utsetts till juridiskt ombud åt 14-åringen, till DN.

Har omhändertagits

Enligt lagen om unga lagöverträdare kan personer under 15 år inte frihetsberövas, och 14-åringen har överlämnats till socialtjänsten efter händelsen.

En häktad

En 16-årig pojke har häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

16-åringen, som är skriven på en adress i Skärholmen, misstänks för att dagarna innan händelsen ha hanterat det vapen som 14-åringen ska ha avlossat. 16-åringen och hans advokat har motsatt sig häktningen och överklagat.

Åtal ska vara väckt senast den 26 november.

Person skottskadad – en gripen för mordförsök

Foto: Nils Jönsson