Spruta. Äldrenämndens ordförande Lennart Nilsson (M) är stolt över hur det gått med vaccineringen i Järfälla. Foto: Mostphotos/Järfälla kommun

Milstolpe i vaccineringen: Ny fas väntar för äldre

I slutet på denna vecka har alla äldre på särskilda boenden i Järfälla kunnat få en första vaccindos mot covid-19. Det säger äldrenämndens ordförande Lennart Nilsson (KD).

  • Publicerad 16:30, 12 jan 2021

När de första personerna i Sverige vaccinerades mot covid-19 i mellandagarna fanns bland dem flera Järfällabor.

Denna vecka innebär en annan milstolpe i pandemibekämpningen i Järfälla. Då har samtliga äldre på särskilda boenden i kommunen givits möjlighet att ta sin första spruta, vilket även P4 Stockholm har rapporterat om.

– Det här är faktiskt kanske början på slutet av den här pandemin, säger en stolt Lennart Nilsson (KD).

Enligt äldrenämndens ordförande har inga allvarliga komplikationer upptäckts vid dessa vaccineringar.

– Allting har fungerat. Man kanske fått lite rodnad eller så, men inga biverkningar.

Hoppas på februari

Dos nummer två ges från och med nästa vecka. Lennart Nilssons förhoppning är att alla i kommunen som bor på särskilt boende för äldre eller har hemtjänst ska vara vaccinerade i slutet av februari. Detsamma gäller personal inom båda omsorgsformerna.

– Samtidigt är det så att vi får fler doser och ökar takten, så det är svårt att beräkna, tillägger han.

Exakt hur många Järfällabor som har hunnit ta vaccinet är han osäker på. På tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att totalt cirka 80 000 personer i Sverige har vaccinerats mot covid-19. Region Stockholm har gjort bedömningen att vuxna som inte befinner sig i riskgrupp kan vaccineras först i vår.

Vad gäller smittspridningen i Järfälla konstaterades 386 covidfall vecka 50, vilket är rekord i kommunen. Därefter har kurvan vänt och vecka 53 var motsvarande siffra 233.

De erbjuds vaccin först

Folkhälsomyndigheten har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccin först, och det är de som har störst behov av att skyddas mot att bli allvarligt sjuka som ska få vaccin först:

De som bor på särskilt boende för äldre eller har hemtjänst.

De som arbetar nära människor som har stort behov av skydd mot sjukdomen, som inom äldreomsorgen eller sjukvården.

De som är vuxna och bor tillsammans med någon som har hemtjänst.

Källa: 1177.se

Visa merVisa mindre