På Rågsveds IP mäts läckage från konstgräset. Längst fram: Eyob Samson och Ghali Mohamed. Foto: Anna Z Ek

Miljövänligt konstgräs blev ingen hit

Mikroplaster är en tickande miljöbomb. Därför testar staden korkfyllning på fem konstgräsplaner i söderort. Frågan är om den får ligga kvar – försöket har kantats av problem.

  • Publicerad 08:00, 12 sep 2017

Det är tisdag eftermiddag på Hammarbyhöjdens IP och fotbollsplanen är full av livliga 5- och 6-åringar. Med liv och lust lär de sig att spela bollen – att dribbla, passa och samarbeta. Den cirka ett år gamla konstgräsmattan lyser dovt.

Det är inte vilken matta som helst. Den är fylld med korkgranulat, i stället för det gummigranulat som är den vanliga fyllningen i konstgräsmattor. Ecork kallas materialet. Det både återvinningsbart och biologiskt nedbrytbart, och alltså bättre för miljön.

För cirka ett år sedan lade idrottsförvaltningen konstgräsplaner med ecork på sju idrottsplatser runt om i staden: Bagarmossens BP, Gubbängens BP, Hammarbyhöjdens IP, Solberga BP (2015), Västberga IP, Åkeshovs BP och Ängby IP. Ett lovvärd satsning på miljön – men frågan är om korkgranulatet får vara kvar.

Daniel Engström, ungdomsansvarig vid Hammarbyhöjdens IP, där man har korkfyllning i konstgräset. Foto: Pekka Pääkkö

– Vi fick problem redan förra hösten. Det visade sig att korken var statisk. Det fastnade jättemycket på både skor och kläder. Dessutom flög smulor upp i ögonen eftersom korken är så lätt, berättar Daniel Engström, ungdomsansvarig vid Hammarbyhöjdens IP.

När idrottsförvaltningen testade att spruta såpa över fotbollsplanerna förvärrades problemet. Den statiska elektriciteten försvann bara under ett par dagar, och såpan gjorde att det kliade ännu värre i ögonen på barnen när korksmulorna yrde upp i ögonen.

– I våras var det riktigt illa. Men sedan i somras testar man ett annat medel, som hittills fungerar bättre här. Nu ligger korken mycket mer på plats, säger Daniel Engström och tar upp en näve granulat i handen för att visa hur lätt det är.

Många får stötar

Men Hans Eriksson, idrottsplanerare vid idrottsförvaltningen, som följer utvecklingen på de sju fotbollsplanerna, är tveksam.

– Utredningen pågår fortfarande. Vi har testat flera olika medel och tyvärr visar erfarenheterna hittills att det statiska återkommer efter en tid. Många har klagat på att de får lätta stötar när de tar i stängsel eller målstolpar, när det är varmt och torrt ute, säger han.

I höst ska idrottsförvaltningen fatta ett beslut. Behålla korkgranulatet eller ta bort det och fylla konstgräsmattorna med gummigranulat i stället? Det senare alternativet är ett bakslag i kampen mot mikroplatser. Enligt Svenska miljöinstitutet IVL är konstgräs den näst största källan till spridning av mikroplaster i Sverige (störst är väg- och däckslitage). Når plasten hav, sjöar och vattendrag riskerar det att skada livet där, när fåglar, fiskar och andra djur får det sig.

– För att minska den risken installerar vi filter i dagvattenbrunnarna när nya konstgräsplaner anläggs. Det har vi också börjat göra vid de konstgräsplaner som redan finns, cirka 90 i Stockholms stad. Men det arbetet är i sin linda, säger Hans Eriksson.

Mätningar på gång

Hur mycket mikroplaster som läcker från Stockholms konstgräsplaner är det ingen som vet. Därför har staden anlitat Simon Magnusson, industridoktorand vid Luleå tekniska universitet och anställd på företaget Ecoloop. I snart två år har han mätt läckaget av tungmetaller och organiska ämnen vid Rågsveds IP, som visat att de legat under riktvärdena. Nu ska han börja undersöka läckaget av mikroplaster, troligen på Vårbergs IP.

– Vi ska undersöka hur mycket vatten som faktiskt lämnar konstgräsmattan och mäta innehållet. Det finns studier som tyder på att mindre nederbördsmängder sugs upp av konstgräsplanen och troligtvis avdunstar och det är i så fall positivt, säger, säger Simon Magnusson.

Mätningar av mikroplastläckage ska troligen göras på Vårbergs IP. Här spelar Arda Celik, lagkapten i IFK Stockholms A-lag. Foto: Anna Z Ek

Han betonar att mikroplasterna inte bara kan spridas via regnvatten utan också när man borstar planerna, när man snöröjer och via spelarnas skor och kläder.

Svårnedbrytbara mikroplaster är en tickande miljöbomb, som uppmärksammas stort. Men att sluta installera konstgräs är inget alternativ, menar Hans Eriksson.

– Alla hävdar att det inte går att satsa på en verksamhet utan konstgräs. Ingen vill spela på grus, säger han.

Fakta

Här finns korkgräsplanerna

Bagarmossens BP (2016)

Gubbängens BP (2016)

Hammarbyhöjdens IP (2016)

Solberga BP (2015)

Västberga IP (2016)

Åkeshovs BP (2016)

Ängby IP (2016)

Källa: Idrottsförvaltningen
Visa merVisa mindre

Fakta

Här finns konstgräsplaner i söderort

Det finns cirka 90 konstgräsplaner i Stockholms stad. De här ligger i söderort, där flera nya också är på gång.*

Enskede-Årsta-Vantör:

Bäckahagens BP, Enskede IP (4 st), Hagsätra IP, Rågsveds BP, Stureby skolas BP, Årstagårdens BP, Årsta IP, Örby BP.

På gång: Högdalens BP (11-manna), klart 2018. Årstafältets BP (11-manna), klart sommaren 2020.

Farsta stadsdel:

Farsta IP, Gubbängens IP, Västboda BP

På gång: Gubbängens sportfält (11-manna), klart våren 2019. Tallkrogens BP (11-manna), det projektet är dock mer osäkert.

Skarpnäcks stadsdel:

Kärrtorps IP (3 st), Skarpnäcks sportfält.

På gång: Skarpnäcksfältets BP (11-manna), klart hösten 2017.

Liljeholmen/Hägersten:

Aspuddens IP, Fruängens BP, Gröndals BP, Hägerstensåsens BP ( 3st), Mälarhöjdens IP, Axelsbergs IP.

Skärholmens stadsdel:
Sätra BP (2 st), Vårbergs IP.

På gång: Bredängs BP (11-manna), klart sommaren 2018. Johannesdals BP (7-manna), oklart slutdatum. Vårbergs IP (en 11-manna och en 7-manna), klart sommaren 2018. På Vårbergs IP läggs också den nuvarande konstgräsplanen om.

Älvsjö:

Lisebergs IP, Långbro BP, Älvsjö IP (3 st)

På gång: Kämpetorps BP (11-manna), klart hösten 2018.

*Korkgräsplanerna är ej med i listan, se separat faktaruta.

 

Källa: Idrottsförvaltningen
Visa merVisa mindre