Skapaskolan är ett passivhus och har både gräsmatta och solceller på taket. I bild ser vi Christer Holger, grundare av Skapaskolan, och Ingrid Westman, vd för byggbolaget Friendly Building. Foto: Skapaskolan/Claudio Britos

Miljövänliga skolan lär eleverna mindfulness

I januari flyttar Skapaskolan in i en helt nybyggd skola i Rosenhill. HuddingeDirekt fick en tjuvtitt på den miljövänliga och lärarbyggda skolan – som knappt kommer behöva värmas upp.

  • Publicerad 11:38, 15 nov 2018

När man kliver in genom entrédörren kommer man direkt in i Skapaskolans hjärta. Rakt fram ligger en liten poddstudio, i den stora trappan till höger sitter elever och pratar, till vänster ligger kaféet och innanför ser man kökspersonalen innanför ett stort fönster laga dagens lunch.

Det är i alla fall hur det är tänkt att se ut.

– Skapaskolan ska få eleverna att bli kreativa producenter och inte bara passiva mottagare av mediebruset. Vi lever i en mycket mer föränderlig värld, men skolan idag är inte anpassad för det, säger Christer Holger, verksamhetschef och grundare av Skapaskolan.

Friskolan Skapaskolan jobbar mycket med hälsa. De har daglig rörelse och tränar sina elever i hjärnkunskap och hjärträning.

– Vi jobbar bland annat med meditation och mindfulness. Det finns en otrygghet inbygd i föränderligheten av vår värld som man måste lära sig att leva med. De verktygen måste skolan kunna ge barnen.

Flera överklaganden

Bygget av Skapaskolan har gång på gång skjutits upp på grund av överklaganden från skolbyggets grannar. Skolan så länge dragit igång sin verksamhet i tillfälliga moduler vid Gamla Stockholmsvägen. Till våren ska eleverna få flytta in i sin nya skola. Då kommer Skapaskolan även ta in nya elever till årskurs ett till två och förskoleklass.

När vi kikar in kommer vi in i en byggarbetsplats. Men läromiljöerna börjar ta form. Tydligast syns de djupa fönsternischerna där eleverna är tänkta att sitta och studera. Christer målar upp en bild av klassrum med fem olika pluggmiljöer för olika typer av lärande och skapande. En läktare med plats för upp till 50 elever. Under läktaren ett litet krypin. På andra sidan klassrummet två hytter med dörr.

Alla möbler och miljöer i skolan är särskilt framtagna efter Skapaskolans koncept i ett samarbete mellan arkitekter och skolans pedagoger.

Skrivbord. Fönsternischerna i Skapaskolan är tänkta som små pluggvrår för eleverna. Och nej, det drar inte från fönstren – det kommer passivhustekniken se till. Foto: Claudio Britos

Energisnålt hus

Skolbyggnaden är ett så kallat passivhus och kommer alltså att dra en tredjedel så mycket energi som en vanlig skolbyggnad. Idén är enkel. Genom att isolera ordentligt och använda modern ventilationsteknik som håller luftens värme kvar i byggnaden behövs inte lika mycket elektrisk uppvärmning.

Ingrid Westman är vd för bolaget Friendly Building som bygger skolan. Hon är en stark förespråkare av passivhus och har svårt att förstå varför inte alla hus byggs med tekniken.

– I Luxemburg har de lagstiftat om att hålla passivhusstandard på alla nya hus. Kina, Tyskland, Kalifornien har alla fattat det här, men Sverige är hopplöst efter. Det handlar om kunskap och det är svårt att ställa om en hel bransch, säger hon.

Byggbranschen står för 31 procent av Sveriges energianvändning och har alltså en viktig roll att spela i klimatomställningen. Ingrid pekar på vinsterna som finns att göra i att flytta fokus från vilka material man använder till hur man bygger energisnålt.

– I dag står byggnationen för endast 10–20 procent av utsläppen. 80–90 procent av utsläppen kommer från uppvärmningen av husen.

Ingrid Westman, vd för Friendly Building, brinner för passivhus och Skapaskolan är första gången hon bygger en hel skola med den energisnåla byggtekniken. Foto: Claudio Britos

Spexigt. Så här ska Skapaskolans bibliotek se ut.