REAKTIONER. Nedläggningen av högstadiet i Bergshamra har väckt reaktioner. Miljöpartisten Tobias Östberg väljer att lämnar politiken i protest mot beslutet. Foto: Leif Oldenburg/Pressbild

Miljöpartist avgår i protest mot skolbeslut

Nedstängningen av Bergshamraskolans högstadium väcker reaktioner. Två oppositionspartier tar strid i frågan och miljöpartisten Tobias Östberg väljer att avgå i protest mot beslutet.

  • Publicerad 10:50, 6 feb 2019

På tisdagen briserade nyheten kring den blågröna majoritetens skolförslag ut. Att Bergshamraskolan tvingas att lägga ner sin högstadium 2021 har väckt reaktioner.

Oppositionspartierna – S och V – beklagar beslutet.

– Det är ett svek mot Bergshamraskolans elever, lärare och föräldrar att det sittande styret säger att högstadieskolan ska vara var innan valet och sedan efter valet lägger ned den. Det tyder på oreda i stadens styrning, på vilket vi ser med stor oro, säger oppositionsrådet Sara Kukka-Salam (S).

Partikollegan Arne Öberg (S) fyller på:

– Fokus för Solnas styre borde vara att göra större ansträngningar för att göra Bergshamra till en attraktiv och bra skola. Vi anser även att Bergshamraskolan spelar en viktig roll som en levande stadsdel i Solna, säger oppositionsrådet.  

Kan medföra elevflykt

Vänsterpartiet tror att beslutet kan medföra elevflykt till grannkommuner.

– För Bergshamrabarnen kommer det vara mer naturligt att söka sig till Danderyds och Stockholms skolor än till den nya skolan i Bagartorp, säger Linda Cigéhn (V), vice gruppledare och ledamot i Skolnämnden.

– Jag delar verkligen många Berghamraföräldrars syn att det Bergshamraskolan behöver är lugn och ro. Jag som har egna erfarenheter av hur turerna kring Fridhemsskolan gick blir så förvånad över att styret återigen utsätter elever och föräldrar för en likartad situation.

Avgår i protest

Beslutet har också medfört reaktioner inom ett av de partierna som har klubbat igenom beslutet. Miljöpartisten Tobias Östberg väljer att lämna alla sina politiska uppdrag i protest.  

– Jag har engagerat mig i den frågan länge och tycker att den är väldigt viktig. Det var så mitt politiska engagemang började för drygt åtta år sedan, säger Tobias (MP) som själv gått på Bergshamraskolan och har tre barn som går där nu.

– Jag känner mig rundad och det fanns en gräns för mig, därför kan jag inte vara kvar. Det känns som Solna blir av med deras ”problem” med skolan utan att ha ordentligt underlag och siffror. Men jag ger inte upp än, jag kommer att kämpa vidare på andra sätt.