Miljöpartist anklagas för att vara islamist – men får stöd av sitt parti

Miljöpartisten Mohamed Temsamani anklagas för att vara islamist av riksdagsledamoten och Solnabon Hanif Bali (M). Men Miljöpartiet slår bort islamistanklagelserna och menar att Temsamani inte brutit mot partiets värderingar.

  • Publicerad 13:32, 3 maj 2016

Solnabon och riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har anklagat ersättaren i Kultur- och fritidsnämnden Mohamed Temsamani (MP) för att vara islamist.

– Han har arbetat för det islamistiska Muslimska Brödraskapet när de hade makten i Egypten. En av de första reformerna de försökte genomföra var att sänka åldern för äktenskap i Egypten från 18 till 13 år. Därutöver ville de legalisera kvinnlig könsstympning, säger Hanif Bali (M), riksdagsledamot från Solna.

Mohammed Temsamani har även deltagit i en demonstration för det islamistiska Muslimska brödraskapet och gjort tecknet ”RABIA-sign” som är ett proislamistiskt tecken för Muslimska brödraskapet, menar han.

– Jag kräver svar från MP:s gruppledare i Solna Bernhard Huber om hur han kommer att agera utifrån det som framkommit och om han anser att Mohammed Temsamani är en lämplig företrädare för MP i Solna, säger Hanif Bali.

Lokaltidningen Mitt i har sökt såväl Temsamani som Huber för en kommentar.

Sent på tisdagseftermiddagen skickade Miljöpartiet i Solna ut en skriftlig kommentar till påståendena.

Där slår man fast att Temsamani inte varit involverad i de organisationer som Hanif Bali påstår. Hans intresse för dessa hänger bara ihop med hans studier.

Om anklagelsen att Temsamani använt det så kallade Rabia-tecknet skriver man:

”Att ett tecken som gjordes med avsikt att visa sitt stöd för demokratirörelsen i Egypten nu har uppfattats mycket negativt i en svensk kontext är något som vi givetvis tar till oss och tar på stort allvar. Vi vill även vara tydliga med att Miljöpartiet i Solna och Mohamed tar avstånd från all form av extremism”.

På frågan om Temsamani kan sitta kvar i Kultur- och fritidsnämnden skriver man att man inte funnit att några belägg för att han skulle ha försökt att påverka Miljöpartiets politik i någon annan riktning än i enlighet med partiets värderingar.

Miljöpartiets svar på anklagelserna

KOMMENTAR MED ANLEDNING AV SVT:S INSLAG OM MOHAMED TEMSAMANI

SVT sände 3 maj ett inslag med påståenden om Mohamed Temsamani, medlem i Miljöpartiet och ersättare i Kultur- och fritidsnämnden i Solna.

Mohamed Temsamani anklagas av riksdagsledamoten Hanif Bali (M), för att vara islamist. SVT skriver också att Mohamed på twitter har “uttryckt stöd för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan” och att han skriver “positivt om islamism”. Enligt Mohamed uttrycker inte dessa tweets ett stöd för Erdogan, de utgör ett resonemang kring valresultatet i Turkiet och kritiken som följde i Sverige och svensk media.

Vidare gjorde Mohamed under sommaren 2012 en praktik i Egypten inom ramen för sina studier på Stockholms Universitet, Institutionen för Asien-, Mellanöstern och Turkietstudier. Praktiken gjordes hos Frihet- och rättvisepartiet och ägde rum under den egyptiska valrörelsen som efterföljde den arabiska våren. Läs mer om Mohameds praktik på Stockholms Universitets hemsida.

Mohameds intresse för Frihets- och rättvisepartiet, Muslimska Brödraskapet och andra muslimska organisationer och rörelser runt om i världen är kopplat till hans studier. Mohamed är inte involverad eller delaktig i det politiska arbetet i de nämnda organisationerna så som Hanif Bali påstår.

2013 deltog Mohamed i en demonstration på Medborgarplatsen. Demonstrationens syfte var att ta avstånd från den militärkupp som genomfördes i Egypten sommaren 2013 och mot behandlingen av egyptiska demonstranter. På Medborgarplatsen gjorde Mohamed det s.k. Rabiaatecknet. De fyra fingrarna symboliserade solidaritet med offren för den massaker som skedde på Rabiaatorget i Kairo den 14 augusti 2013 då åtminstone 817 demonstranter, däribland kvinnor och barn, dödades av egyptisk polis och militär. Human Rights Watch har kommit fram till att massakern var ett brott mot internationella mänskliga rättigheter och att den även kan ha utgjort ett brott mot den internationella folkrätten.

Miljöpartiets företrädare ska inte bete sig på ett sätt som gör att man kan tvivla på partiets demokratiska värderingar. Att ett tecken som gjordes med avsikt att visa sitt stöd för demokratirörelsen i Egypten nu har uppfattats mycket negativt i en svensk kontext är något som vi givetvis tar till oss och tar på stort allvar. Vi vill även vara tydliga med att Miljöpartiet i Solna och Mohamed tar avstånd från all form av extremism.

En anonym källa har uppgett för SVT att Miljöpartiet inte har velat hantera frågan. Enligt källan ska detta bero på att Mohamed har fått med sig många väljare till partiet. Detta är en grov och felaktig anklagelse som inte har någon grund.

Miljöpartiet i Solna har fått frågan om huruvida Mohamed Temsamani kan företräda partiet som ersättare i Kultur- och fritidsnämnden. Vi vill här vara tydliga med att det avgörande för om en person kan vara företrädare för Miljöpartiet är att personen delar partiets värderingar. I detta har inga belägg framförts för att Mohamed skulle ha använt sin position inom partiet för att påverka politiken i någon annan riktning än i enlighet med Miljöpartiets partiprogram och Miljöpartiet i Solnas lokala handlingsprogram. Att vara troende muslim och samtidigt politiskt engagerad är inte samma sak som islamism. Människor ska kunna engagera sig i demokratin utan att misstänkliggöras för att ha dubbla agendor utan belägg. Vi kommer aldrig att acceptera en häxjakt på muslimer eller andra minoriteter utifrån svepande anklagelser.

Bernhard Huber, Victoria Johansson

Miljöpartiets gruppledare