Protest. Myrna Persson till höger mottog 534 underskrifter för ett stopp av Kassmyra i maj 2018. Foto: Anders Björklund

Miljöpartiets ledare i Botkyrka avgår

Myrna Perssson, gruppledare för Miljöpartiet i Botkyrka lämnar alla sina politiska uppdrag. Enligt Miljöpartiet väljer hon att lämna efter att ha blivit ifrågasatt för kommunens hantering av avfallsproblematiken i Kassmyra.

  • Publicerad 17:40, 29 sep 2020

På tisdagen meddelade Miljöpartiet att Myrna Persson gruppledare och ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden avsäger sig alla politiska uppdrag.

" I den situation som uppstått kring hanteringen av problematiken vid Kassmyra har det också blivit en diskussion inom den styrande koalitionen i Botkyrka kring förtroendet för Myrna Persson. Miljöpartiets styrelse i Botkyrka har fullt förtroende för Myrna Persson, men hon väljer trots detta att avgå." skriver Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

– Jag hänvisar till det som står i pressmeddelandet, säger centerpartiets kommunalråd Dag Ahlse som pekar på rådande förundersökningssekretess.

Myrna Persson var även ifrågasatt av oppositionen. Vid senaste mötet i miljjö- och hälsoskyddsnämnden krävde till exempel både Tullingepartiet och Moderaterna hennes avgång. I en protokollsanteckning pekar de på både hanteringen av Kassmyra men också på frågor som gäller Södra Porten vid Botkyrka kyrka.

"Jag har gjort det som stått i min makt som ordförande för Miljö- och hälsoskyddsnämnden för att skydda vattentäkterna och miljön." säger Myrna Persson i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

"Jag vill inte låta min person stå i vägen för det fortsatta arbetet framåt och önskar min efterträdare lycka till."

Högar sedan 2015

Avfallsbolaget från Botkyrka har haft avfall vid Kassmyra i Tumba sedan 2015.

Sedan 2007 har man även haft verksamhet i Kagghamra, Grödinge.

Nu pågår en polisutredning mot ägarna bakom bolaget.

De är misstänkta för grovt miljöbrott på flera andra platser i Sverige.

Visa merVisa mindre