Miljöpartiet vill storsatsa på vindkraft

Miljöpartiet vill storsatsa på vindkraft. Hälften av stadens elkonsumtion bör komma från vindkraft till år 2020, skriver MP i en motion.

  • Publicerad 10:07, 17 apr 2013

Miljöpartiet vill att Stockholm tar täten när det gäller att minska klimatpåverkan. I en ny motion föreslår partiet att man vill köpa andelar i vindkraftverk runt om i Sverige.

Partiet hänvisar till stadens dokument ”Stockholms åtgärdsplan för klimat och energi 2012 – 2015 med utblick till 2030” där miljöförvaltningen skriver att staden kan minska kostnaden för inköp av el med cirka 270 miljoner per år genom ägande i vindkraftsproduktion.

Miljöpartiet föreslår att staden bör ta fram en handlingsplan, med målen att vindkraft år 2017 ska motsvara 25 procent och år 2020 ska motsvara 50 procent av Stockholms stads verksamheters och bolags elkonsumtion.
– Vindkraft är en investering för framtiden och skapar möjligheter för Stockholms stad att förena en hållbar ekologisk utveckling med en långsiktig lönsamhet, genom att vi minskar stadens energikostnader, säger Stefan Nilsson (MP), partiets gruppledare i Stockholms stad i ett pressmeddelande.
 
Värmdö, Sollentuna och Malmö är exempel på andra kommuner som investerat i egen-ägd vindkraft.