Kåkarna vid Filmstaden är snygga, anser Bernhard Huber. Telenorhuset imponerar dock inte. Foto: Åsa Sommarström/Fabege

Miljöpartiet vill bygga ett snyggare Solna

Smaken är som bekant som baken. Men det saknas en röd tråd när Solna växer tycker Miljöpartiet, som tycker att Solna måste bli snyggare.

  • Publicerad 18:44, 6 sep 2018

– Det byggs väldigt mycket i Solna men det saknas en röd tråd i arkitekturen, hävdar Bernhard Huber, oppositionsråd (MP).

Han säger att han fått kontakt med många Solnabor som inte är nöjda med hur det byggs i Solna.

Vill ha arkitekturpolicy

Miljöpartiet lanserar därför förslaget att Solna stad ska anställa en stadsarkitekt som är med från start i nya byggprojekt, detta för att säkerställa att arkitekturen håller god kvalitet och förhåller sig till befintlig bebyggelse på ett bra sätt.

Stadsarkitekten bör också ta fram arkitekturpolicy, vilket finns i flera andra kommuner, och kommunicera till Solnaborna varför man bygger som man gör, anser Miljöpartiet.

Vad är snyggt då?

– Det är ju subjektivt, men det är viktigt att förklara varför man bygger på ett visst sätt. Jag tycker att Filmstaden förtätats på ett bra sätt, det har blivit fint. Det som växer fram i Ingenting i södra Huvudsta har kvalitet.

Och fult?

– Nya Telenorhuset på gamla Råsunda. Jag kan faktiskt inte förstå hur man tänker när man sätter en glaskoloss vid porten till Råsunda, som tar hur stort utrymme som helst. De vita, fyrkantiga bostadshusen vid busstorget i Solna centrum är ett exempel på när man köpt byggbolagens färdiga standardmodeller, säger Bernhard Huber.

”Har redan stadsarkitekt”

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) är själv en förespråkare av klassisk arkitektur, särskilt förtjust i Råsundas karaktär. Men han ställer sig oförstående inför Miljöpartiets förslag.

Här är Solnas vackraste hus

– Vi har redan en stadsarkitekt. Vi har också, ihop med Miljöpartiet, tagit fram en översiktsplan på hur stadsdelarna ska byggas vidare och hur de olika karaktärerna ska se ut.

Att det arkitektoniskt spretar så det stör i Solna, det håller han inte med om.

– Däremot får man gärna i högre grad inspireras av klassisk arkitektur i Solna. Lika gärna som det slängs upp en glasfasad ska man kunna slänga upp en sekelskiftesinspirerad fasad, säger Pehr Granfalk.