Foto: Skärmdump/Fredrik Hjerling

Miljöpartiet till hårt angrepp mot M-toppen – "Flashbacknivå"

Åsikterna kring Leif Gripestams Facebookinlägg fortsätter strömma in. Nu riktar en gruppledare i Stockholm kritik mot Täbys kommunalråd.

  • Publicerad 17:01, 12 feb 2018

Kommunstyrelsens ordförande i Täby, Leif Gripestam (M), har rört upp känslor med det inlägg han skrev på Facebook i fredags.

LÄS MER: M-toppen välkomnar debatt efter FB-inlägg

Tomas Eriksson (MP), gruppledare Stockholms Läns Landsting, är en av dem som reagerat starkt mot inlägget.  

– Jag kan väldigt lite om själva sakfrågan, och det här är någon Täbyhistoria. Men inlägget dök upp i mitt flöde och jag gick in och kollade, det var väldigt spritt redan då, säger han och fortsätter:

– Jag tittade bland kommentarerna. Några jag noterade var ungefär i stil med "stick ur landet om ni inte är nöjda". Vilket jag skulle kvalificera som rent rasistiska kommentarer.

"De två alternativen"

Tomas Eriksson anser att Leif Gripestam borde ha ett intresse av att den här typen av kommentarer inte finns under hans inlägg. Dessutom tycker Tomas Eriksson att han borde ta mer ansvar.

– Då tycker jag att Leif Gripestam som kommunalråd i en svensk kommun har ansvar att antingen bemöta inläggen eller radera dem. Det är de två alternativen jag ser att man har.

– Men istället hänvisar han till att han inte vill strypa debatten. Då är vi inne på att debattera på Flashbacknivå, när alla ska få yttra sina åsikter helt ogenomtänkt. Det säger något om Leif Gripestam och på vilken nivå han vill ha politiska debatter.

Tomas Eriksson berättar att han själv raderat kommentarer på sin egen Facebooksida och att anser att Leif Gripestam har ett ansvar för vilka kommentarer som syns under hans inlägg.

– Det har man ett ansvar för som politiker. Men det ansvaret verkar Leif inte beredd att ta. De som kommenterar ska få häva ur sig vilken skit som helst. Då tycker inte jag att man är seriös politiker om man låter det stå kvar.

"Accepterar inte en öppen debatt"

Leif Gripestam betonar att han har svarat på väldigt många kommentarer.

– Nu råkar det vara över 1100 kommentarer, jag hinner inte svara på allt. Om han tycker att han vill strypa debatten får det stå för honom, jag tänker inte gör det. Man ska ta en öppen debatt.

Istället tycker Leif Gripestam att Miljöpartiet drar sig från debatten.

– Den inställningen MP har bidrar till det samhällsklimat vi har, de accepterar inte en öppen debatt. Han (Tomas Eriksson) har helt enkelt inte svaret på de frågor som ställs i hela flyktingfrågan, säger han och fortsätter:

– Han vill prata om formen istället. Jag tycker att det är svårt när man är politiker att inte vilja ta debatten.