Miljöpartiet släpper gruppledare till Riksdagen

Jiang Millington tar över rollen som Miljöpartiets gruppledare i Järfälla och blir dessutom tillförordnat kommunalråd i opposition. Amanda Palmstierna har lämnat Järfällapolitiken för Riksdagen.

  • Publicerad 11:00, 23 nov 2018

Regeringsbildningen tar tid, och det får effekter även för den kommunala politiken.

Amanda Palmstierna, kommunalråd och miljöpartiets gruppledare i Järfälla, har lämnat Järfällapolitiken för Riksdagen. Hon är ny ersättare för Gustaf Fridolin och eftersom regeringsbildningen tar tid och Fridolin ingår i övergångsregeringen, har hon därför fått gå in som riksdagsledamot. Fridolin har inte suttit på sin plats i riksdagen sedan 2012 eftersom man inte kan sitta i både Riksdag och Regering samtidigt.

Tungt uppdrag

Detta betyder att Miljöpartiet i Järfälla nu har ett nytt tillförordnat kommunalråd och ny gruppledare.

Jiang Millington har tagit tjänstledigt från sin tjänst som kommunikatör inom Svenska Kyrkan för att ta över uppgifterna. Hon var trea på Miljöpartiets lista inför valet och beslutet klubbades under senaste kommunfullmäktige.

– Jag är otroligt glad och tycker att det ska bli väldigt spännande och roligt. Men det är ett tungt ansvar och jag är ny i politiken så jag hoppas kunna göra ett bra jobb. Det är lite läskigt helt enkelt.

Fullt förtroende

Amanda Palmstierna har under hösten arbetat både med lokalpolitiken och rikspolitiken, men nu när Jiang Millington finns på plats har hon tagit sig an uppgifterna i riksdagen fullt ut.

– Jag trodde nog inte att jag skulle behövas i Riksdagen så länge så till slut blev det ohållbart att arbeta både i riksdagen och i Järfälla. Det känns jätteskönt att Jiang kunde tänka sig att göra arbetet och jag har fullt förtroende för henne. Hade det inte funnits en sådan person hade jag helt enkelt inte lämnat Järfällapolitiken, säger hon.

Vad tar du med dig från Järfällapolitiken till Riksdagen?

– Kampen för klimatet och medmänskligheten. Det behövs såväl i Järfälla som i Riksdagen och EU.